Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Hvis jeg ville tjent penger, hadde jeg rygget langt unna Snåsamannen

Nå skriver Ingar Sletten Kolloen en svært hemmelig bok om dronning Sonja.

(Dagbladet): I fjor intervjuet Dagblad-journalist Tom Stalsberg Dag Solstad og Anniken Huitfeldt på rom 316 under litteraturfestivalen på Lillehammer. I år har Dagbladets minibokbad blitt en tradisjon.

Men Stalsberg fikk en langt mer hemmelighetsfull gjest å bryne seg på under årets første bokbad.

Holder tett
- Her er et knep: Skap et mysterium! sier Ingar Sletten Kolloen - kjent som Hamsun-, Snåsamannen- og snart dronningbiograf.

Han har nettopp nektet å dele sine markedsføringstriks, på oppfordring fra en annen forfatter i publikum. Men så får han spørsmål om han vil si noe om sitt nye bokprosjekt, som han er i ferd med å ferdigstille.

- Ingenting! Jeg kan bekrefte at jeg skriver om dronninga. Ellers får dere vente til i høst, sier han.

- Når kommer boka? spør Stalsberg.

- Den kommer i høst.

Jobbet i tre år
Han vil ikke kommentere om noen har gitt ham munnkurv, og heller ikke svare på hvorfor alt er så hemmelig. At han hadde fått oppdraget, etter ønske fra dronning Sonja selv, ble kjent i januar i 2009.

Da var han mer meddelsom
, og fortalte blant annet at han var nysgjerrig på hvordan dronningen har vært med på å utforme monarkiet til slik det er i dag.

- Hun er en meget oppegående kvinne, veldig kunnskapsrik og reflektert. Og sånne personer er det veldig interessant å snakke med, sa han om samarbeidet med dronningen.
Overrasket over salget
I dag snakker han heller om temaet på årets litteraturfestival, som er «penger». Ingar Sletten Kolloens forrige bokprosjekt var om snåsamannen Joralf Gjerstad - en biografi som ble årets mest solgte bok da den kom ut i 2008. Det hadde han overhodet ikke ventet.

- Jeg har til enhver tid utrolig mange gode tilbud fra ulike forlag. Slik sett var Snåsamannen et hasardiøst prosjekt når det gjelder penger. Hvis jeg ville tjene penger, hadde jeg rygget langt unna det. Men etterpå kjenner vi jo fasiten, sa han.

Til Dagbladet sier han (se videoen over) at førsteopplaget var på 7000 eksemplarer, og det trodde både han og forlaget at ville holde i flere år. Istedet kom det opp i 140 000.

FÅR BIOGRAFI: Dronning Sonja får sin egen biografi til høsten, og valgte selv Ingar Sletten Kolloen som sin biograf.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbla/det
FÅR BIOGRAFI: Dronning Sonja får sin egen biografi til høsten, og valgte selv Ingar Sletten Kolloen som sin biograf. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbla/det Vis mer

- Jeg opplever at alle andre rundt meg er mer opptatt av hva jeg tjener enn jeg, sa Kolloen under bokbadet.

Han mener forfattere flest ikke tenker på pengene.

- Penger og kunst henger utrolig tett sammen, for all kunst er økonomiske produkter. Men jeg kjenner ingen seriøse forfattere som når de sitter og skriver tenker at nå å jeg skrive for å tjene penger, sa han.

I morgen er Vidar Kvalshaug og Tom Egeland gjester på rom 316.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media