Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Frp i Vardø:

Hvis Listhaug virkelig ville hjelpe, skulle hun valgt en annen framgangsmåte

Når Listhaug stjeler alt lys.

Selvhjelp: Sylvi Listhaug (Frp) stjeler oppmerksomheten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Selvhjelp: Sylvi Listhaug (Frp) stjeler oppmerksomheten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Det er bra at politikere stiller opp for enkeltmennesker som har problemer og trenger hjelp. Flere politikere burde gjøre det oftere. Men det er viktig at politikerne ikke gjør seg selv til hovedpersoner. Det var det som skjedde da Sylvi Listhaug og Bård Håksrud dro sitt politiske stunt i Vardø.

Det var så tydelig iscenesatt for politikere og media: Frp's Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud kommer uanmeldt til rådhuset i Vardø med media i hale. De er sammen med Christi Andreassen som er den egentlige hovedpersonen i konflikten. Ifølge NRK sliter hun med en muskelsykdom som hun mener kommunen ikke følger opp på riktig måte. Det går som bestilt: Listhaug og Hoksrud ender i medieduell med en sint Vardø-ordfører, Robert Jensen (Ap).

Dette reiser flere spørsmål som gjelder politikernes roller og metoder. Medienes etiske grunnlag og bestemmelser blir også berørt. Å heise enkeltmennesker med problemer fram i hele nasjonens lys, krever både omtanke og kunnskap. Det kan løse vanskelige eller betente saker, men virkningene kan også vedvare lenge etter at lyset er slått av og både politikere og medier har gått videre til neste sak.

Det er selvsagt ikke noe nytt at politikerne løfter fram enkeltskjebner og enkeltsaker der folk er kommet i klemme i byråkratiet, helsevesenet eller andre offentlige tjenester. Ofte er det mediene som må bruke denne metoden for å få politikerne til å reagere. Dette er både nyttig, ofte nødvendig og legitimt når det tas nødvendig hensyn til det enkeltmennesket som blir identifisert og eksponert.

Problemet med slike saker er at fristelsen for å stjele alt lys kan bli overveldende både for politikere og media. Listhaugs og Hoksruds opptreden i Vardø er et overtydelig eksempel på det. Mediene var varslet av Frp på forhånd, men ikke ordføreren. Han sier han fikk vite om delegasjonen en time før ankomst. Listhaug og Hoksrud hadde ingen avtale. Hoksrud sier til NRK at de skulle til rådhuset for å snakke “med noen” om saken til Christi Andreassen.

Sylvi Listhaug forklarer sin opptreden med at hun er blitt sterkt berørt av Andreassens historie, og at hun vil gjøre dette framover når hun ser folk bli urettferdig behandlet. “Vi ønsker å være ombudspersoner for folk”, sa hun etter seansen på Vardø rådhus.

Det lyder nobelt og altruistisk. Men også hult. Hvis Listhaug og Hoksrud virkelig hadde Christi Andreassens interesser og behov øverst på sin dagsorden, ville de nok valgt en annen og mer stillferdig framgangsmåte. De to stortingsrepresentantene ville vært vel så effektive om de hadde lagt sin tyngde i et saklig møte med kommunens representanter.

I stedet valgte de å sette seg selv i flomlyset samtidig som de forsøkte å ydmyke Vardøs ordfører Robert Jensen. Ordføreren gjennomskuet det arrangerte dramaet og lot seg ikke bruke i den tilrettelagte rollen som fjols. I NRKs opptak fra konfrontasjonen er Jensen meget tydelig på at det hele handlet om Frp's populistisk regi.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Frp har en viss tradisjon for at partiets tillitsvalgte opptrer som ombudspersoner for folk som har havnet i vanskelige situasjoner med det offentlige. Det er en god side ved partiet. Når byråkratiet overkjører enkeltmennesker er det bare de færreste som har midler til å betale for juridisk hjelp. Statsråd og nestleder Per Sandberg er selv et eksempel på denne tradisjonen. Han kom inn i politikken etter at han fikk byggetillatelse til et hus, men ikke vei til huset.

Nå er det åpenbart at Frp vil bruke offentlig konfrontasjon i enkeltmenneskers problemer som et middel for å gjenerobre sin plass i helse- og sosialpolitikken. Dette er et område der Frp tidligere hadde et sterkt politisk eierskap, og som Sylvi Listhaug skal gjenerobre. Hvis forsøket i Vardø slår an blant velgerne, kan vi vente oss mer av dette fram mot kommunevalget.

Politikere lever av å bli sett og hørt. Det gjelder også mediene. Mange enkeltmennesker og grupper trenger hjelp og offentlighet rundt sine problemer. Her har både politikere og medier en forpliktelse. De må bare huske på en ting: Det er ikke mediene eller politikerne som er budskapet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media