UNDERDOGS? - Det er deilige damer, og hvis menn stemmer med pikken, kan de vinne, mener Dagbladets Anders Grønneberg. Foto: AFP / NTB scanpix
UNDERDOGS? - Det er deilige damer, og hvis menn stemmer med pikken, kan de vinne, mener Dagbladets Anders Grønneberg. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

- Hvis menn stemmer med pikken, kan de vinne

Her er kveldens favoritter.

KØBENHAVN (Dagbladet): Det er ikke mange timene igjen til Europa har fått nok en Eurovision-vinner.

I kveld kjemper 26 land om seieren, blant dem er Norge, representert ved Carl Espen Thorbjørnsen. Vår mann var ved godt mot da han møtte Dagbladet etter sin siste generalprøve i dag, og lovet å gi 100 prosent i kveld - etter å ha hvilt en time eller to.

Favorittene Sverige og deres bidrag «Undo» framført av Sanna Nielsen er kveldens store favoritt, både ifølge eksperter og de store spillselskapene. 

Britiske Guardians anmelder Stuart Heritage har også Sanna som sin favoritt. Heritage har også notert seg Armenia og Nederland på sin toppliste.

Bookmakerne mener i skrivende stund at Sverige får førsteplassen, dragqueen Conchita fra Østerrike andreplassen, og den nederlandske country-duoen The Common Linnets havner på en tredjeplass.

SKAL I ILDEN: Carl Espen Thorbjørnsen er blant de 26 finalistene som kjemper om Eurovision-seieren i kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKAL I ILDEN: Carl Espen Thorbjørnsen er blant de 26 finalistene som kjemper om Eurovision-seieren i kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Også Armenia og Storbritannia er tippet til å gjøre det bra, mens vår mann Carl Espen foreløpig er spådd en ellevte plass. 

Dagbladets Melodi Grand Prix-anmelder Anders Grønneberg har tidligere trillet terning på kveldens finalister, og er ikke helt enig i det bookmarkerne melder. 

Før kveldens finale, trekker Grønneberg nå fram sine favoritter. 

Norge: - Dette er en av favorittene min, og en av de flotteste låtene i år. Den vinner ikke nødvendigvis hele bøtteballetten, men vi får håpe at Europa tar imot den såre melodien og Carl Espens englesang.

Nederland: - Dette ligger min rock- og countrysjel nær. Det er nok ikke vinnerlåta, men den er med på å gi innhold til det glitter-, glamour- og tulleshowet som dette jo er. Jeg blir gledelig overraska og glad hvis «Calm After the Storm» vinner i år.

Tyskland: - Det er et musikalsk bra innslag, men Elaiza og Tyskland er neppe kveldens vinnere. De er freshe og morsomme, og kule damer. 

Italia: - Kanskje er det mer dama enn låta. Emma er dritkul, har stil og resonnement. Hun appellerer gjerne mer til lillehjernen enn storehjernen. 

Sverige: - Dette er en låt som har vokst og har kvaliteter, og jeg utelukker ikke at Sanna kan vinne i kveld. Jeg har hørt «Undo» flere ganger nå, og hadde nok gitt den en femmer i dag. Det er én av de fem beste: En klassisk, flott vokal som er helt riktig framført. Godt håndverk. 

Polen: - Det er vanskelig å vite hva Europa vil ha. Plutselig vil de ha det ville, spektakulære og rytmiske som de polske budeiene leverer. Det er deilige damer, og hvis menn stemmer med pikken, kan de vinne.

Østerrike: - Den gærne, skjeggete mannen leverer ingen dårlig låt. Dana International vant for 16 år siden, og dette er likedan - bare med skjegg. Østerrike kan vinne i kveld, mener Grønneberg.

• Se Dagbladets dom over alle deltakerne her.

PÅ TOPP: Flere ekserter og spillselskap har svenske Sanna på topp før kveldens finale. Foto: Reuters / NTB scanpix
PÅ TOPP: Flere ekserter og spillselskap har svenske Sanna på topp før kveldens finale. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Aftonbladet-journalist og Schlagerbloggen-skribent Tobbe Ek har også vanskelig for å peke ut én vinner, selv om han medgir at han har troen på Sverige. 

Sverige: - Det er den beste balladen. 

Østerrike: - Det er det vakreste nummeret, og heftigste opplevelsen gjennom tv-ruta.

Ungarn: - Han er så himla bra på scenen, og dessuten hender det en del heftige saker i låta.

Polen: - Det er så forbanna morsomt, og årets beste danselåt, sier Tobbe Ek. 

Ek tror ikke at Carl Espen får Norge på topp 10-lista i kveld, og peker på Aserbajdsjan og Nederland som de argeste konkurrenten.

- De har det samme type uttrykket, med suggestive, rolige og fine ballader alle tre. Men poengene kommer nok til å gå til Aserbajdsjan og Nederland i år, ikke Norge.

Heller ikke Anders Nunstedt, musikksjef og Eurovision-ekspert i svenske Expressen, tror at Norge er med i kampen om seieren i år.

MASSIV OPPMERKSOMHET: Østerrikske Conchita Wurst har fått mye omtale i forkant av kveldens finale, og er blant de desidert største favorittene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MASSIV OPPMERKSOMHET: Østerrikske Conchita Wurst har fått mye omtale i forkant av kveldens finale, og er blant de desidert største favorittene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Derimot har Nunstedt tro på Nederland, Østerrike og Armenia - selvsagt i tillegg til hjemlandet sitt, storfavoritten Sverige.

Sverige: - Det er en klassisk ballade, og Sanna Nielsen synger veldig godt. Noen har ment at hun synger surt, men det synes jeg absolutt ikke. Hun leverer perfekt. Det nummeret er ganske nordisk, kaldt og blått lys, som stilles opp mot Østerrike.

Østerrike: - Det er et flammende nummer, der scenen bader i røde og gule farger. Conchita er veldig utrykksfull i sangen sin, og det er helt klart et nummer man husker, når det er 26 låter som konkurrerer.

Armenia: - Er det et østland som går bra i år, er det Armenia, fordi den er tydelig. 

Nederland: - Det er en «udda fågel», den er veldig annerledes. Den minner ikke noe annet her i konkurransen. Paret som framfører den, synger bra, de er dyktige musikere. Låta er country-farget vestkystrock, myk og polert, og det tror jeg folk kan like. Den bryter med det som er klassisk Eurovision, sier Nunstedt.

Hvem som stikker av med seieren, avgjøres først i natt. Sendinga begynner på NRK klokka 21, og Dagbladet følger kveldens finale tett på nett i livestudio.

TOPP TRE? Flere eksperter mener at Common Linnets fra Nederland kan få pallplassering i kveld. Foto: AFP / NTB scanpix
TOPP TRE? Flere eksperter mener at Common Linnets fra Nederland kan få pallplassering i kveld. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
- KUL: Dagbladets anmelder har mye til overs for Italias bidrag, men er usiker på om det er den kule artisten Emma Marrone, eller selve låta. Foto: AFP / NTB scanpix
- KUL: Dagbladets anmelder har mye til overs for Italias bidrag, men er usiker på om det er den kule artisten Emma Marrone, eller selve låta. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
- MORSOMME: ... Men vinner neppe, mener Dagbladets Eurovision-ekspert Anders Grønneberg. Foto: EPA / NTB scanpix
- MORSOMME: ... Men vinner neppe, mener Dagbladets Eurovision-ekspert Anders Grønneberg. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer
- HIMLA BRA: Svenske Tobbe Ek har Ungarn blant sine favoritter. Foto: AFP / NTB scanpix
- HIMLA BRA: Svenske Tobbe Ek har Ungarn blant sine favoritter. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer