KOMMENTARER

Regjeringsskifte i Danmark

Hvis Mette F. lykkes i Danmark, vil Jonas ha oppskriften

Ap-folk vil at Jonas Gahr Støre skal kopiere Mette Frederiksen.

RÅTT FORBILDE: Socialdemokraterns partileder Mette Frederiksen blir Danmarks nye statsminister. Måten hun har kommet til makta på vekker oppsikt blant sosialdemokrater i Europa. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
RÅTT FORBILDE: Socialdemokraterns partileder Mette Frederiksen blir Danmarks nye statsminister. Måten hun har kommet til makta på vekker oppsikt blant sosialdemokrater i Europa. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For to år sida var det danske sosialdemokratiets partileder Mette Frederiksen gjest på Arbeiderpartiets landsmøte. Hun ble allerede omtalt som en kommende stjerne i den sosialdemokratiske familien, men mottakelsen i Folkets Hus var heller lunken. Den gangen var det opprør i Ap mot en strengere asylpolitikk, og det var slett ikke alle som klappet da Frederiksen roste sin norske kollega, Jonas Gahr Støre, for å stå imot.

Hun mente redningen for de sosialdemokratiske partiene i Europa var å finne tilbake til sine røtter i fordelingspolitikken og velferdspolitikken. Det innebar også en strammere innvandrings- og integreringspolitikk.

«Vi sosialdemokrater er ikke verdirelativister. Vi mener ikke at alle verdier er like gode, og vi setter demokratiet over religionen,» sa hun blant annet.

Nå blir hun Danmarks neste statsminister etter at de borgerlige tapte valget, ikke minst fordi det innvandringsfiendtlige partiet Dansk Folkeparti ble mer enn halvert. Frederiksen får æren for å ha knekt koden ved å innføre en så streng innvandringspolitikk at selv DF inviterte til samarbeid. Blant annet beskriver hun innvandrere fra ikke-vestlige land som Danmarks største utfordring og vil ha slutt på behandling av asylsøknader på dansk jord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer