Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

På kornet:

Hvis naboens sexliv plager deg, er det kanskje du som burde flytte

Her er en nyhet: Ikke alle passer til å bo tett på andre mennesker.

HØYLYTT: Noen naboer har sex ganske høyt - sånn er livet. Du kan lukke vinduet ditt, eller så kan du flytte, skriver Steinar Solås Suvatne. Foto: Piotr Marcinski / Shutterstock / NTB Scanpix
HØYLYTT: Noen naboer har sex ganske høyt - sånn er livet. Du kan lukke vinduet ditt, eller så kan du flytte, skriver Steinar Solås Suvatne. Foto: Piotr Marcinski / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge praktiserer vi følgende bosettingspolitikk: Asylsøkere må bo der staten bestemmer, resten av oss kan bo der vi selv vil.

Politikken har minst ett heldig utslag: Dersom du ikke liker naboen eller lokalmiljøet ditt, står du heeelt fritt til å flytte langt, langt bort. Sagt på en annen måte: Hvis ditt behov for stillhet og ro ikke passer med borettslagets regler og generell folkeskikk, er det kanskje du som må vike.

Jeg, for eksempel, ble født på Sørlandet. Siden naboen henrettet katten min (helt sant, med hagle) og bedehus ikke er min kopp te, så flyttet jeg. Å få naboen til å gi opp kattemord, virket som en klin umulig oppgave.

De følgende avsnittene er myntet på dem som velger å ikke benytte seg av den frie bosettingspolitikken. Her må jeg nesten trekke en linje i sanden ved mord på helt uskyldige katter, men ellers vil jeg si: Det finnes en egen plass i helvete reservert klagete naboer (og kattemordere).

  • På kornet er et daglig skråblikk fra Dagbladets journalister.

Selvsagt er regler til for å følges, og vi må ta hensyn til hverandre. Men alle kjenner typen som virker til å ha enorme problemer med andre menneskers helt normale livsførsel. Barnelatteren er for skrålete, musikken for voldsom og vaskemaskinen dundret av gårde under Dagsrevyen en gang i fjor.

Enkelte blant oss blir til og med støtt hvis naboen har høylytt sex med vinduet oppe. Opp med lapper og lettkrenkede meldinger på borettslagets Facebook-gruppe. Her skal det klages! Nå skal dine behov bli hørt! Du bor jo tross alt ikke i en by for å være så tett på andre menneskers liv. Du vil være i fred.

HUMOR ER VANSKELIG: - Hei, det er meg igjen. Tante Sofie, hun sure nabokjerringa som ifølge kommentarfeltet «har et uinspirerende sexliv, og burde få meg en kjepp». Marie Røssland skrev om nabokvinnens høylytte sexliv, og har lært en hel del siden. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Les mer her: https://www.dagbladet.no/kultur/ti-ting-jeg-ha... Vis mer

Jeg har nyheter til dere nabosurpomper: Livet er ikke støyfritt. Bare det å holde seg i live krever faktisk en hel del bråk. Det er mest sannsynlig du, ikke naboen, det er noe galt med.

Det er fristende å minne disse klagefisene om Norges praktfulle natur. Det er jo helt sykt mye fjord og fjell i dette landet. Overalt! Her er Norge helt i verdenstoppen. Folk som er mye i skogen kan knapt holde kjeft om den deilige stillheten der ute i distriktene, jeg bare nevner det.

Den deilige stillheten kan bli din. For alltid. Men da har du jo ingen å klage på, da.

Hvis underkastelse for dine behov og dine rettigheter er det du krever av naboene, så kan du heller benytte deg av din rett til å relokere deg selv langt, langt bort.

Det er ingen menneskerett å bo i en by eller i en leilighet. Norge har hundrevis av steder uten bråkete naboer, selv om noen av dem er kattemordere.