Hvis noen blåser på dette kunstverket, blir det borte

Består av fint askestøv og vant pris på Høstutstillingen.

SKJØR KUNST: COAL av Marit Justine Haugen består av askestøv fra asylmottaket som brant på Lier i 2010. Støvet er strødd over gjenstander funnet på branntomta. Foto: Sivan Brezniak
SKJØR KUNST: COAL av Marit Justine Haugen består av askestøv fra asylmottaket som brant på Lier i 2010. Støvet er strødd over gjenstander funnet på branntomta. Foto: Sivan Brezniak Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag åpner Statens kunstutstilling, bedre kjent som Høstutstillingen og gjennom 126 år den viktigste arenaen både for framvisning og krangling om ny samtidskunst i Norge.

Blant de 82 utstilte verkene er Marit Justine Haugens «COAL» - et kunstverk så skjørt og forgjengelig at det ikke skal mer til enn at en av de tusenvis som kommer til å besøke Kunstnernes Hus de neste tre månedene så mye som blåser på det, så blir det ødelagt.

«COAL» består nemlig av fint kullstøv som er silt over gjenstander som er lagt på gulvet og deretter fjernet, slik at bare omrisset gjenstår. Støvet er ikke fiksert på noen måte.

- Både kullstøvet, de forkullede trebitene og gjenstandene - personline eiendeler som sykkeldeler, hjultrinser, tannhjul og radiatorer - stammer fra asylmottaket som brant på Lier i 2010. Det er hentet med UDIs tillatelse, forklarer kunstneren til Dagbladet.

Mottok pris - Jo, det er klart jeg er redd for at noen skal ødelegge det. Det er jo meningen at det skal ligge her i tre måneder. Men skulle noen ta på det eller det skulle skje noe annet, tenker jeg at det greit, sier Haugen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer