«Hustruer»-avslag

- Hvis noen der ute ønsker å gi denne filmen en mulighet, så ta kontakt

«Hustruer 4» får ikke filmstøtte. Anne Marie Ottersen omtaler avslaget som et slag i trynet.

«HUSTRUER» ANNO 1975: Her ser vi Anne Marie Ottesen, Katje Medbø og Frøydis Arman fra den første «Hustruer»-filmen
«HUSTRUER» ANNO 1975: Her ser vi Anne Marie Ottesen, Katje Medbø og Frøydis Arman fra den første «Hustruer»-filmenVis mer

Denne uka offentliggjør Norsk filminstitutt (NFI) støtte til filmer og dataspill-produksjon.

Tordenfilm trenger 15 millioner for å lage den siste filmen, «Hustruer 4», om livet til tre kvinner, som vi har fulgt siden 70-tallet.

I dag ble det offentlig at NFI ikke har gitt filmen støtte i denne omgang.

- Forferdelig trist

«Hustruer» er en norsk dramafilmkomedie fra 1975 regissert og skrevet av Anja Breien. Hovedrollene spilles av Frøydis Armand, Anne Marie Ottersen og Katja Medbøe. Siden da er det blitt spilt inn ytterligere to «Hustruer»-filmer, «Hustruer - ti år etter» og «Hustruer III».

- Avslaget er forferdelig trist, sier Anne Marie Ottersen.

- FORFERDELIG TRIST: Anne Marie Ottersen. Foto: Jørn H Moen
- FORFERDELIG TRIST: Anne Marie Ottersen. Foto: Jørn H Moen Vis mer

- Jeg fikk greie på det forrige uke, før offentliggjøringen denne uka. Dette er et helt unikt og enestående filmprosjekt der vi følger tre kvinners liv og skjebne fra de er unge. Nå får vi ikke avslutning, alderdommen, sier Ottersen til Dagbladet.

- Kan ikke utsettes

Regissør Anja Breien bestemt seg i 2015 for å lage den fjerde og siste filmen om de tre kvinnene, som vi ble kjent med på 70-tallet, da de var ute og markerte kvinnekamp og meislet ut sine liv.

- De siste to åra har vi jobbet hardt med filmen, sier Ottersen.

- Dette er som et slag i trynet. Vi var sikre på å få støtte til denne filmen, som ville gitt et viktig bilde på tida fra 70-tallet og fram til i dag. Filmen kan ikke utsettes, vi blir eldre og må lage den nå, sier Ottersen.

Er evig optimist

Frøydis Armand (70) gikk av med pensjon etter et langt liv ved Nationaltheatret tidligere i år, Anne Marie Ottersen er 74 år - og Katja Medbøe døde i 1996, men skulle leve videre i «Hustruer 4» i bilder og i kvinnenes minner.

- Jeg har vært i kontakt med Anja Breien, og hun er like fortvilet som meg.

- «Hustruer 4» er en rimelig film å lage, bare 15 millioner kroner, som er lite i den sammenhengen. Jeg er en evig optimist, og var sikker på at vi skulle få støtte. Hvis det er noen der ute som ønsker å gi denne filmen en mulighet, så ta kontakt, oppfordrer Ottersen.

31 søkere - 20 millioner

Filmen søkte og fikk 4,5 millioner kroner i NFI-støtte i fjor. Produsenten takket da nei, og satset på en ny søknad som skulle gi en større sum - men fikk nå avslag. Produsenten har tidligere også fått 270.000 kroner i utviklingstilskudd fra NFI.

31 spillefilmer søkte om støtte, bare tre fikk i denne omgangen.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få tak i regissør Anja Breien eller produsent Eric Vogel i Tordenfilm.

- I denne tildelingsrunden var det svært mange sterke søkere, og totalt søknadsbeløp på over 200 millioner kroner, mens potten vår var 20 millioner. Da sier det seg selv at mange gode filmer når ikke opp, sier Anne B. Sørensen, spillefilm- og dramaseriekonsulent i Norsk filminstitutt.

Film og dataspill

I dag ble det kjent at NFI har delt ut vel over 10 millioner kroner i støtte til 11 dataspillutviklere - og 20 millioner kroner til tre filmer. NFI opplyser at «Hustruer» selvsagt kan søke på nytt til høsten, da er det ny tilskuddsrunde for spillefilm.

Filmene som deler på millionpotten er:

Regissør Hallvar Witzø og Nordisk Film Production får 8 millioner kroner i tilskudd til «Alle hater Johan» - en bygdekomedie av Erlend Loe. Regissør Margreth Olin og Fantefilm får 10 millioner kroner til spenningsfilmen «Safe House». Regissør Mariken Halle og Alternativet Produksjon mottar 2,2 millioner kroner til «Vi er her nå», en fiksjonsfilm som følger foreldre og babyer i en barselgruppe gjennom et år.

- Ser framover

I en sms i ettermiddag skriver produsen Eric Vogel i Tordenfilm at når NFI ikke støtter «Hustruer», settes de i samme bås som 28 andre prosjekter som også fikk avslag.

- Det er ingen selvfølge for noen å nå opp i konkurransen, selv med et så viktig og historisk prosjekt, skulle vi gjerne sett det annerledes - og mange med oss, uttaler Vogel.

Nå vil Eric Vogel og Anja Breien se framover.

- Vi legger ned arbeidet med den fjerde «Hustruer». Anja er en unik filmskaper, som ikke lar seg stoppe, og vi håper å kunne samarbeide igjen snart, skriver han.