KOMMENTARER

Ytringsfrihet:

Hvis noen skal holdes utenfor talerstolen, bør det være på grunn av faktagrunnlaget snarere enn moralen

2019 har så langt vært stappfull av debatter om hvem som bør eller ikke bør få taletid. Men det er ikke så lett å svare ja eller nei.

Hvis noen skal holdes utenfor talerstolen, bør det være på grunn av faktagrunnlaget snarere enn moralen
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvis noen om ti år skal lage en tv-serie om våren 2019, er dette kanskje en av debattene de vil la summe i bakgrunnen: Den om hvem som skal få snakke fra hvilken talerstol. Minst fire slike diskusjoner har rast de siste månedene.

Skal Trump-strateg Steve Bannon få snakke under Mediedagene i Bergen? Bør Litteraturhuset i Oslo leie ut lokalene sine til grupperinger som forfekter konspirasjonsteorier om terrorangrepet 11. september? Burde en tenkt Holocaust-fornekter få snakke på Universitetet i Bergen? Og var det riktig eller feil av universitetet i Cambridge å trekke tilbake sin invitasjon til den omstridte psykologiprofessoren Jordan Peterson?

I sin mest banale form blir disse debattene en klinsj mellom de som henviser til ansvarlighet og de som henviser til ytringsfrihet. Men spørsmålene er mer kompliserte enn som så, fordi det er snakk om forskjellige institusjoner og forskjellige årsaker til at disse gjestene, virkelige eller hypotetiske, møtes med kritikk.

For det første: Alle har rett til å si det de mener, så lenge de ikke bryter norsk lov, og kommer med hets og trusler. Men du kan ikke kreve å få si det du vil på den arenaen du måtte ønske. Aviser og institusjoner forvalter sine spalter og scener ut fra regler de setter selv, og de er ikke forpliktet til å la noen slippe til. Slik redigering er ikke sensur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer