STOLT AV STELLA: Kommentatorene krever Per Sundnes' hode på et fat etter Eurovision-fiaskoen. Selv er han stolt av Stella, og sier det er det norske folk som stemte henne til Düsseldorf, ikke han eller MGP-teamet. 
Foto: Håkon Eikesdal
STOLT AV STELLA: Kommentatorene krever Per Sundnes' hode på et fat etter Eurovision-fiaskoen. Selv er han stolt av Stella, og sier det er det norske folk som stemte henne til Düsseldorf, ikke han eller MGP-teamet. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Hvis noen skal sparkes, er det det norske folk

Per Sundnes nekter å ta på seg skylda for Eurovision-floppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DÜSSELDORF (Dagbladet): Kommentatorene har allerede begynt jakte skalper i kjølvannet av Norges Eurovision-fiasko. I går kom sjokkbeskjeden de færreste hadde ventet på: Norge og Stella Mwangi får ikke delta i finalen på lørdag.

Selv om flere har ymtet frampå at Per Sundnes bør ta på seg ansvaret for årets Eurovision-fiasko, nekter han selv å ta på seg skylda for at Norge må se finalen fra sidelinja.

- Hvis noen skal sparkes, så er det det norske folk, sier han til Dagbladet.

- Kan ikke styre Europa Aftenpostens kommentator Robert Hoftun Gjestad er en av dem som mener at hoder må rulle. Han skriver at «Per Sundnes og hans team» ikke makter å finne låtskrivere som begeistrer.

«For NRK bør det opplagt være tid for opprenskning i MGP/ESC-maskineriet. Etter en miserabel plassering i bunnen for Didrik Solli-Tangen på hjemmebane i fjor, og den totale missen for «Haba haba» i år, sier det seg selv at nye folk må inn å jobbe med denne konkurransen,» skriver Hoftun Gjestad.

Men Sundnes mener forklaringen blir for enkel.

- At ikke Europa vil ha «Haba haba» kan ikke vi styre, sier han.

OPPVASK: Det skapte sjokkbølger i Sverige da Anna Bergendahl røyk ut av Eurovision i semifinalen i fjor. Etterpå vanket oppvask, og flere ønsket Sveriges MGP-general Christer Björkmann bort. I stedet fikk han enda mer innflytelse over showet. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet
OPPVASK: Det skapte sjokkbølger i Sverige da Anna Bergendahl røyk ut av Eurovision i semifinalen i fjor. Etterpå vanket oppvask, og flere ønsket Sveriges MGP-general Christer Björkmann bort. I stedet fikk han enda mer innflytelse over showet. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet Vis mer

- Det er jo folket i Norge som bestemmer hvem vi sender. Og folk hadde valget mellom alt fra country med Sie Gubba til ung pop med The Blacksheeps og soul fra Noora Noor. Men de ville ikke ha det, de ville ha «Haba haba».

Mwangi fikk over dobbelt så mange stemmer som nummer to i den norske finalen.

- Aldri som Kroatia I vinter gikk flere eksperter ut i Dagbladet og anklaget Melodi Grand Prix for å ha blitt for traust og kjedelig.

Samtidig virker det som om resten av Europa vil mer i retning av sirkus og show. Men det er en trend Sundnes ikke er interessert i å følge.

- Vi kommer aldri til å bestille raske kjoleskift fra artistene, som Kroatia hadde i går. Vi er opptatt av den gode melodien, sier Sundnes.

Vil ikke ha utenlandshjelp Rekordmange bidrag ble sendt inn til årets MGP-jury. Per Sundnes og flere andre jurymedlemmer måtte gå igjennom 700 bidrag, de aller fleste signert norske låtskrivere.

For tre år siden var situasjonen en annen. Da var halvparten av låtskriverne svenske.

- Med tanke på resultatene de to siste åra, burde ikke NRK få litt hjelp utenfra så Norge er mer i takt med Europa?

IKKE SÅNN: Kroatias artist Daria Kinzer skiftet mellom tre antrekket. Det blir neppe en trend igjen i norske MGP, mener Per Sundnes. Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix
IKKE SÅNN: Kroatias artist Daria Kinzer skiftet mellom tre antrekket. Det blir neppe en trend igjen i norske MGP, mener Per Sundnes. Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix Vis mer

- Aldri i verden. Noe av det jeg begynte å jobbe med var å få bort alle de utenlandske låtskriverne. I Kroatia og Ungarn bestiller de låter, mens vi gjør noe genuint og ekte. Vi maser ikke på artistene med tanke på hva vi vil ha, sier Sundnes.

- Og jeg kommer personlig aldri til å undervurdere den norske folkesjela. Hvis befolkningen vil ha Stella, stiller jeg meg bak det. Hva jeg har i cd-spilleren er uinteressant.

- Dette er andre året på rad vi gjør det dårlig. Hvor alvorlig er det?

- Definer dårlig. Det er 43 land som konkurrerer, og Norge har bedre statistikk enn noen andre, sier Sundnes.

Han sier det blir interessant å se hvor langt unna de ti finaleklare Stella Mwangi var. Plasseringene blir ikke offentliggjort før finalen.

Trekker seg ikke Flere aviser har tidligere vært kritiske til om Per Sundnes har for mye makt i MGP-sammenheng. Sundnes har hele tida tonet ned maktstempelet, noe han også gjør overfor Dagbladet.

- Det er idiotisk at noen tror jeg har så mye makt. Jeg kan ikke gi Stella noen råd som andre i teamet ikke kan gi. Jeg har ikke krøllet et hår på Stellas hode, sydd en tråd i gullkjolen hennes eller skrevet en tone til låta.

SIRKUS: Kroatia er glade i sirkus, mens norsk MGP er mer interessert i de gode melodiene, sier Per Sundnes. Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix
SIRKUS: Kroatia er glade i sirkus, mens norsk MGP er mer interessert i de gode melodiene, sier Per Sundnes. Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix Vis mer

- Hvor mye makt har du egentlig i MGP?

- Jeg har ingen makt utover å bidra til entusiasme og til at dette blir den beste festen. Mitt mandat er å tenke at vi vinner hele skiten, og når ikke det skjer skal jeg sørge for at vi vinner festen. Det er underholdning for NRK når vi alltid vinner noe.

- Det er kort tid siden semifinalen, men kommer du til å trekke deg?

- Nei, det gjør jeg ikke. Men NRK må bruke meg til hva de vil. Mine ambisjoner er jo større enn bare å jobbe med dette. Stillingsbeskrivelsen min endres hele tida, med tanke på hvordan NRK har bruk for meg. Og det er viktig å huske at jeg har jobba mer utenfor MGP i NRK enn innenfor, sier Sundnes.

SKAPER ENTUSIASME: - Det er idiotisk at folk tror jeg har så mye makt. Min jobb er å bidra til entusiasme, sier Per Sundnes. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SKAPER ENTUSIASME: - Det er idiotisk at folk tror jeg har så mye makt. Min jobb er å bidra til entusiasme, sier Per Sundnes. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer