DEBATT

Debatt: Høyreekstremisme

Hvis nynazistene lykkes, kan det rive vårt samfunn fra hverandre

Demonstrasjonen i Kristiansand nylig var en ubehagelig, men viktig, påminnelse om at vi aldri må hvile i kampen for demokrati, frihet og likeverd.

MÅ BEKJEMPES: Regjeringen etablerte i 2016 et eget senter for forskning på høyreekstremisme. – Vi må vite hva som rører seg og hvilke metoder som virker for å bekjempe disse kreftene, skriver statsminister Erna Solberg. Bildet er fra høyreekstremistenes demonstrasjon i Kristiansand 29. juli. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
MÅ BEKJEMPES: Regjeringen etablerte i 2016 et eget senter for forskning på høyreekstremisme. – Vi må vite hva som rører seg og hvilke metoder som virker for å bekjempe disse kreftene, skriver statsminister Erna Solberg. Bildet er fra høyreekstremistenes demonstrasjon i Kristiansand 29. juli. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De kreftene som vil erstatte toleranse og åpenhet med hat og frykt, blir aldri helt borte. De er få i dag, og vi må aldri tillate at de klarer å bli mange.

Høyreekstreme og nynazister har mye til felles med ytre venstre eller religiøse ekstremister. De søker alle å piske opp hat, motsetninger og konflikt innad i det norske samfunnet. Hvis de lykkes, kan det rive vårt samfunn fra hverandre. Det skal ikke få skje. Det er ansvar for regjeringen, men også for kommuner, organisasjoner og oss alle i hverdagen, å motvirke dette.

Noen ekstreme krefter utvikler også vilje, og evne, til å ta i bruk vold. Terroren 22. juli 2011 viser hvor alvorlig det kan være. Det er et særlig ansvar for politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) å bekjempe en slik utvikling og å avverge voldsbruk.

Regjeringen har styrket PST slik at vi mer effektivt kan bekjempe ekstremisme. I starten var dette arbeidet særlig rettet mot ekstreme islamister. I sin åpne trusselvurdering for 2017 skriver PST: «Høyreekstremisme i Norge karakteriseres fortsatt av uorganiserte og løst tilknyttede nettverk. Høyreekstremisme gir imidlertid grunn til økt bekymring på grunn av tilvekst, bedre organisering og forhøyet aktivitetsnivå i en mindre del av miljøet.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer