Hvis SV får gjennomslag, vil en bolig til sju millioner gi 18 200 kroner i eiendomsskatt i året

Det er for mye tåkeprat om eiendomsskatt i Oslo.

Garantist: Høyre er din garantist for at eiendomsskatten ikke blir innført igjen i Oslo, skriver Øyvind A. Tandberg. Foto: © Espen Bratlie / Samfoto
Garantist: Høyre er din garantist for at eiendomsskatten ikke blir innført igjen i Oslo, skriver Øyvind A. Tandberg. Foto: © Espen Bratlie / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skatt kan være vanskelig å forstå for de fleste, og eiendomsskatt er intet unntak. Heller tvert om. I motsetning til all annen skattlegging, tar den verken hensyn til din inntekt eller gjeld. Det er kun verdien på din bolig som legges til grunn for skattelegging. Videre er dette en lokal skatt som det er opp til politikerne å bestemme hvordan den skal beregnes. Oslo, som ikke har hatt eiendomsskatt siden Høyre fjernet den i 1998, har i tillegg mange boligeiere som aldri har hatt noe forhold til denne skatten.

Det påligger derfor de partiene som omfavner og vil innføre eiendomsskatt et ansvar for å være like tydelig på hvem som skal betale som de er tydelige på hvem som skal få gleden av eiendomsskatten.

Så er ikke tilfelle. Velgerne kan lett oppfatte uttalelsene slik at de som skal betale er noen andre enn dem selv. Det mener jeg blir tåkeprat. Eksemplene er flere. Når Jonas Gahr Støre sier til VG at det kun er de med veldig store boliger som skal betale eiendomsskatt, ja, så tenker man ikke på boliger fra 80-150 kvm (alt avhengig av bydel) som vil måtte betale eiendomsskatt. Marianne Borgen i SV er opptatt av at vanlige folk ikke skal betale eiendomsskatt. Nå vet ikke jeg hva SVs definisjon på vanlige folk er, men jeg tror at de som har boliger fra cirka fire millioner og oppover anser seg som ganske vanlige, men de vil måtte betale eiendomsskatt dersom SV får bestemme. Bjørnar Moxnes i Rødt er opptatt av at ingen med dårlig råd skal betale eiendomsskatt. Som jeg beskrev innledningsvis, så tar ikke eiendomsskatten hensyn til inntekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.