FARLIG: Donald Trump har en vanskelig oppgave hvis han vil ta livet av Kim Jong-un. Foto: AP / NTB Scanpix
FARLIG: Donald Trump har en vanskelig oppgave hvis han vil ta livet av Kim Jong-un. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Nord-Korea

Hvis Trump dreper Kim

Kim Jong-un er en beleiret mann i en bunkers. Hans offentlige opptredener er langt færre enn tidligere, og han sover trolig ikke på samme sted to netter på rad.

Kommentar

De stadige truslene om bruk av militær makt fra Donald Trump har skjerpet sikkerheten rundt Kim Jong-un. At drap framstår som en realistisk mulighet i den unge Kims hode vet vi. Han har tross alt tatt livet av både sin onkel og sin halvbror, og drept en rekke av sine egne generaler. At han selv står på en dødsliste minner Trump ham til stadighet om. Dessuten trener sør-koreanske spesialstyrker på å ta seg inn i Nord-Korea og ta livet hans i en tilspisset situasjon.

Saddam Hussein, den irakiske diktatoren som ble styrtet etter den USA-ledede invasjonen i 2003, hadde før invasjonen en rekke palasser som hver dag var ferdig dekket opp med tjenerskap og mat, i tilfelle han skulle overnatte der. Kim Jong-un har også en rekke steder der han kan overnatte og gjemme seg unna. Også den sovjetiske diktatoren Josef Stalin hadde det samme sinnrike systemet av steder der han plutselig kunne dukke opp.

VARSLER ØDELEGGELSE: USAs president Donald Trump er lite fornøyd med Kim Jong-un sine uttalelser, og sier at han vurderer å ta i bruk alternativ nummer to, som vil være ødeleggende for Nord-Korea. Video: CNN Vis mer

I tillegg til palasser som Kim disponerer, består Nord-Korea av 80 prosent fjell, der det er et sinnrikt system med tunneler, og et sted mellom 6 000 og 8 000 steder som de militære disponerer, der det er mulig for Kim å gjemme seg, eller overnatte. Kims program endres dessuten hele tida, av sikkerhetsgrunner. Nord-Koreas eksperter sier at sikkerhetstjenestene er veldig effektive. Hvis det er det de vil, er det derfor veldig vanskelig for sør-koreansk og amerikansk etterretning både å vite hvor Kim er, og å gjennomføre et attentat.

Det er en beleiret mann med en bunkers-mentalitet vi står overfor i Nord-Korea. Det paranoide er rasjonelt, fordi drap er en opplagt del av Kims virkelighet. Men er det rasjonelt av Nord-Koreas motstandere å ta livet av mannen som truer omverdenen med atomkrig, og som USAs president nedlatende kaller «rakett-mannen»?

Et attentatforsøk vil være veldig risikabel, enten det lykkes, eller ikke. Et mislykket forsøk på å drepe Kim i et kommandoraid vil kunne utløse et voldsomt raseri. Vil det også utløse et kjernefysisk raseri? Det er den kalkulerte risiko som de som eventuelt gir ordre til et slikt angrep må ta hensyn til.

Hvis Trump vil ta livet av Kim, og lykkes, så betyr ikke det nødvendigvis en lykkelig utgang. En kirurgisk operasjon der Kim tas av dage vil trolig ha tre mulige utfall. At regimet består, og at Kims søster Kim Yo-jong, tar over i en stedfortreder-rolle til en arving av Kim er klar til å overta. Men dette vil være en farlig og usikker ordning, som trolig kan utfordres av de militære i et kupp, som er det andre scenarioet.

Det mest sannsynlige resultatet vil likevel trolig være at et kirurgisk angrep på Kim automatisk vil utløse et massivt kjernefysisk svar, som i sin tur vil utløse et amerikansk svar. Det vil føre til hundre tusener - kanskje millioner - av døde i Nord-Korea, Sør-Korea, og kanskje Japan. Uansett vil utfallet mest sannsynlig være et nordkoreansk samfunn i oppløsning, der de gjenlevende av de 20 millioner nord-koreanerne vil presse på mot grensene til Kina, Sør-Korea og Russland.

De fleste regner Kim Jong-un som en rasjonell leder, som har skaffet seg atomvåpen som den ultimate sikkerhetsgarantien. Det minst farlige er derfor trolig å behandle Kim som nettopp det - en rasjonell mann.

PROPAGANDA: Nord-Koreas propagandavideo, der blant annet et amerikansk krigsskip og et bombefly angripes. Det skjedde bare timer etter at amerikanske bombefly viste seg langs kysten av Nord-Korea i en sjelden maktdemonstrasjon. Video: DPRK TODAY Vis mer Vis mer