Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Striden om Brett Kavanaugh

Hvis Trump kan få gjennom Kavanaugh, er alt håp ute

Men det spiller liten rolle hva FBI finner. Kavanaugh har avslørt seg selv.

USANN: Brett Kavanaughs vitnemål om sin edruelige ungdomstid er grundig tilbakevist. Men kanskje er det hans hang til konspirasjonsteorier som vil hindre ham i å bli høyesterettsdommer.  Tegning: Finn Graff
USANN: Brett Kavanaughs vitnemål om sin edruelige ungdomstid er grundig tilbakevist. Men kanskje er det hans hang til konspirasjonsteorier som vil hindre ham i å bli høyesterettsdommer. Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FBIs nye undersøkelser denne uka rundt hva som skjedde en sommer for 36 år sida mellom Christine Blasey og Brett Kavanaugh kommer neppe med fellende bevis om overgrep. Det er heller ikke så viktig. Det mest ødeleggende vitnemålet mot Kavanaughs utnevnelse har han allerede gitt selv.

Høringen i senatet sist fredag var ingen rettssak. Det var først og fremst et jobbintervju som handlet om kandidaten er egnet til å bekle en av landets viktigste stillinger. På det stadiet er utdannelse, dommergjerning og resten av CV-en gjennomgått og klarert.

Kavanaugh ble hentet fra en shortlist av 25 konservative kandidater som Trumps støttespillere mener kan påvirke amerikansk rettsutvikling i den retningen de ønsker. Abortspørsmålet har fått mest oppmerksomhet, men er bare ett av mange. Kandidater blir bedt om å utdype sine syn på ulike spørsmål, men prøver som regel å unngå å låse seg, særlig i politisk betente saker. Trumps første høyesterettsutnevnelse, Neil Gorsuch, som kom seg relativt greit gjennom høringen, var så rund og omtrentlig i svarene at republikanere måtte forsikre at han var erkekonservativ og på lag med storkapitalen.

Kavanaugh har vært alt annet enn rund. I den politiske stammekrigen som herjer i Washington og resten av USA, fremsto han like krigersk og ubalansert som den hissigste tekstkriger. Han beskyldte demokrater og liberale for sammensvergelser og hevntokt på vegne av Clinton-familien. Slike konspirasjonsteorier florerer på nettet og i høyrepressen, men nå er de en avstemning unna å få innpass i høyesterett.

Vil Kavanaugh med en slik følelsesstyrt overbevisning være i stand til å vurdere politisk betente spørsmål med den saklighet og distanse som kreves? At han er abortmotstander spiller ikke inn her. Men hva om høyesterett får på bordet spørsmål som berører for eksempel presidenten og den pågående etterforskningen mot ham? Det kan fort skje. Kavanaugh har allerede ment at presidenter bør slippe å bli distrahert av etterforskninger og søksmål, en klar jobbsøknad under denne presidenten.

Demokrater og liberale vet at Kavanaughs stemme vil tippe høyesterett ytterligere i konservativ retning, men må de også frykte at han vil opptre som en regelrett politisk motstander?

Dette er ikke en ny bekymring demokrater har luftet de siste dagene. Kavanaugh understreket selv i en tidligere høring at han anså det som særdeles viktig at høyesterett er «non-partisan», altså uavhengig av partipolitiske hensyn og særinteresser. Noen dager seinere uttrykte han seg utvetydig som om han anser demokrater og liberale som sine personlige fiender.

Støttespillere vil forsvare utbruddet med at Kavanaugh har vært under sterkt press, og at han må unnskyldes for å bli sint og emosjonell. Men en høyesterettsdommer bør kunne takle press uten å henfalle til konspirasjonsteorier og usaklige angrep på folkevalgte. Dette er ikke en hvilken som helst stilling. Den stiller tvert om særlige krav til integritet, vandel og temperament.

Det er også sakens kjerne i utspørring rundt Christine Blasey Fords anklager. Det er som jeg har skrevet tidligere, ord mot ord. Det skjedde for lenge siden og omstendighetene er naturlig nok uklare. Men en ting er åpenbart; Kavanaughs selvrettferdige bilde av seg selv, stemmer ikke med virkeligheten. Hans forklaring er på flere punkter lite troverdig. Flere samtidige har tegnet et bilde av den unge Brett som snarere stemmer med Fords beskrivelse. Det beviser ikke skyld; det betyr bare at han av en eller annen grunn lyver. I et jobbintervju bør det få alarmklokker til å ringe når kandidaten fremstiller seg selv på en så uriktig måte.

Det er nesten ubegripelig hvorfor ikke Kavanaugh bare sa det som det var; ja, i likhet med mange unge gutter på den tida drakk og festet jeg mye. Det gikk over styr av og til, det hendte det svartnet for meg. Men nå er jeg eldre og klokere.

Eller kanskje det er begripelig. Det er slike vurderinger en høring skal gi grunnlag for å gjøre. For 27 år sida overlevde Clarence Thomas en høring hvor Anita Hill beskyldte ham for sextrakassering. Han var like rasende og emosjonell som Kavanaugh var fredag. Siden er det sagt, ikke minst etter metoo, at Thomas aldri ville blitt godkjent i dag. Anita Hill ville fått en helt annen behandling.

Jo da.

Utnevnelsen er blitt ekstremt politisk betent. At det om kort tid er lokalvalg, skaper hodepine på begge sider i kretser hvor det er tette løp; blant republikanere som frykter kvinnelige velgere vil straffe dem om de støtter Kavanaugh; blant demokrater som frykter å miste konservative velgere dersom de stemmer mot Kavanaugh.

Et par kvinnelige republikanske senatorer sitter ennå på gjerdet og kan vippe flertallet. Det kan hende de fikk et puff da Donald Trump på et folkemøte tirsdag sjikanerte Christine Blasey Ford på det groveste. Det var en påminnelse på ettårsdagen for starten på metoo-kampanjen, at USAs president selv skryter av overgrep mot kvinner.

Både senator Susan Collins (R-Maine) og Jeff Flake (R-Arizona), som var mannen som sørget for ny FBI-etterforskning, er sjokkert over Trumps angrep. Flake kaller uttalelsene avskyelig.

Men vi har sett det før og vil se det igjen. Donald Trump, president i USA, har ingen respekt for kvinner, og det synes republikanerne er helt OK. Hvis Trump kan få gjennom Kavanaugh etter dette, er alt håp ute.

Samtidig virker det som Trump selv er i tvil om han vil lykkes. Han prøver å distansere seg fra Kavanaugh. Han sier han ikke kjenner ham og bare møtte ham nylig. Han kommer også med en advarsel: Å lyve til Kongressen er ikke akseptabelt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!