Siste debatt mellom Trump og Clinton

Hvis Trump var en by, ville han vært Las Vegas

Likevel taper han i Nevada.

Kommentar

LAS VEGAS (Dagbladet): Du skulle tro han var på hjemmebane her blant gamblere, illusjonister og halvnakne kvinner. I en by skapt for å unndra skatt og loppe folk for penger.

Bare noen kvartaler fra universitetet, hvor kveldens debatt foregår, ligger til og med hans eget gullforgylte Trump Hotel; ikke så storslagent som han skulle ønsket riktignok, det satte finanskrisa stopper for, men ruvende selv på en stripe av hemningsløs og vulgær arkitektur.

Hvis Trump var en by, ville han vært Las Vegas. Det er ikke nødvendigvis dumt blant amerikanske velgere, så lenge svaret for Hillary Clintons del er Washington DC. Men selv i vippestaten Nevada, er det grenser. Den er nådd for statens republikanske guvernør, Brian Sandoval, som etter lydopptak og avsløring av seksuell trakassering siste ukene, har sagt han ikke lenger kan stemme på Trump.

Brian Sandoval er ingen hvem som helst i det republikanske partiet. Obama vurderte ham som en mulig etterfølger etter den urkonservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia, en utnevning som er helt sentral i valgkampen på grunn av amerikansk høyesteretts politiske betydning. Sandoval varslet nylig Obama at han ikke er aktuell. Han har meksikanske røtter og holdt blant annet en minneverdig tale på landsmøtet i 2012, hvor han hevdet at den amerikanske drømmen ikke lenger gjelder for sånne som ham, og hva hadde partiet hans tenkt å gjøre med det? Det var neppe en mur han hadde i tankene.

Om det er Sandovals skepsis til sin partifelle som slår ut, er uvisst, men Nevada heller klart mot Clinton. Det er ikke den eneste vippestaten som de siste ukene har utløst spenningen før valget. Ikke minst ser det stygt ut for Trump i Florida, som han må vinne. Til og med i den republikanske bastionen Texas, som republikanerne pleier å vinne med tosifret prosentpoeng uten å anstrenge seg, er på bristepunktet.

Det utenkelige vil nok ikke skje i Texas, men det forteller hvor svekket Donald Trump er hos republikanske kjernevelgere. De svikter ham selv når konkurrenten er partiets erkefiende de siste tiåra, Hillary Clinton.

Det er kvinnene som utgjør den store forskjellen, har målingene vist lenge, også før det famøse lydopptaket. Menn oppfører seg omtrent som ved tidligere valg. Likevel har de fått mest oppmerksomhet i år også: de sinte hvite mennene. Det har vært mye snakk om Trumps anti-politiker-rolle som det store skiftet, det som kjennetegner årets valg, og hvordan det har fenget mannlige velgere.

Men ettertiden vil kanskje heller se valget som et dramatisk skifte blant halve velgermassen. For kvinner er dette valget noe helt spesielt, på grunn av begge kandidatene.

Det andre store dramaet er åpenbart et republikansk parti i oppløsning. Nevadas guvernør er som kjent langt i fra den eneste ledende republikaner som ikke vil støtte partiets kandidat, tross trusler om sanksjoner fra partiledelsen. Et tredje kjennetegn ved dette valget har vært medias rolle, inkludert sosiale medier.

Trump mener nå i innspurten at media driver en heksejakt på ham, mens de unnlater å skrive kritisk om Hillary. De som husker lengre tilbake enn et par uker, vet at situasjonen lenge snarere var motsatt. Trump skrøt tidligere i valgkampen av at media ga ham mer gratisreklame enn penger kunne kjøpe. Det hadde han helt rett i. Pressen tok ham ikke på alvor og behandlet ham som underholdning, mens andre kandidater ble ettergått i sømmene.

TRUMP-MOTSTANDER: Nevadas guvernør Brian Sandoval er stolt over at Las Vegas er vert for den siste presidentdebatten, men støtter ikke sitt partis presidentkandidat Donald Trump. Her blir Sandoval vist rundt i debattlokalet på Universitetet i Nevada Las Vegas.    Foto: Trym Mogen / Dagbladet
TRUMP-MOTSTANDER: Nevadas guvernør Brian Sandoval er stolt over at Las Vegas er vert for den siste presidentdebatten, men støtter ikke sitt partis presidentkandidat Donald Trump. Her blir Sandoval vist rundt i debattlokalet på Universitetet i Nevada Las Vegas. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Problemet for Trump er at han ikke har skiftet taktikk. Kanskje av mangel på erfaring, kanskje av mangel på repertoar. Han fortsetter å bidra til klikk og medieoppslag med sjokkerende angrep og uttalelser; slik som at beskyldningene om trakassering er uriktige, fordi kvinnene er for stygge til at han ville brydd seg. Og burde ikke Hillary bli narkotestet før neste debatt?

Trumpisten overspiller alt annet, tross bred dekning i tradisjonelle medier; både når det gjelder Wikileaks-lekkasjene om Hillary Clintons kampanje og Trumps forbindelser til Russland som står bak, ifølge amerikanske myndigheter. I enhver annen valgkamp ville dette vært hovedtemaer; i denne blir de overskygget av det som onsdag kveld kommer til å være det største showet i Las Vegas.

Vil Donald Trump gå av hengslene igjen? Vil han si nye hårreisende ting? Det er utvilsomt det som trekker rekordantall seere i alle kanaler, ikke hvem som er mest mot frihandel. Eller en gang de mange lekkasjene fra Clinton-leiren.

Det siste har fått betydelig oppmerksomhet, men kanskje ikke slik Trump ønsket. For Wikileaks avslører riktignok at Clinton og gjengen hennes er både kyniske, pragmatiske og ikke kvier seg for å bruke makt, men det er ingen nyhet. Bortsett kanskje fra kampanjeleder John Podestas hverdagslige risotto-oppskrift, som antyder at dette er mennesker med et liv utenom.

Epostene anbefales likevel som et innblikk i hvordan en profesjonell kampanje drives. Her er lite overlatt til tilfeldighetene. Ti rådgivere brukte tid på å diskutere hvorvidt Hillary kunne komme med en vits om Trumps hår. Konklusjonen var at det burde hun ikke.

Jeg snakket i går med Janet Brown, som er sjef for kommisjonen som har ansvar for presidentdebattene. Hun sa at de foran denne siste debatten hadde jobbet mye for å sikre minimalt med avbrytelser og sørge for at kandidatene både må svare for seg og får anledning til å gå i dybden. Det er nok svært håpefullt.

Den forrige debatten ble kalt den verste i amerikansk historie. Oddsene er lave for at den rekorden blir slått i Las Vegas.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.