Får som bestilt: Knut Arild Hareide (t.v.) og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Får som bestilt: Knut Arild Hareide (t.v.) og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Statsbudsjettet 2019:

Hvis verdier er viktigst

KrF har mange problemer med dagens regjering, men penger er ikke blant dem, skriver Ola Magnussen Rydje.

Kommentar

STORTINGET (Dagbladet):

Statsbudsjettdagen er som skapt for politikere av Siv Jensens kaliber. År etter år har finansministeren vært tryggheten selv ved framleggelsen av landets økonomiske plan og prioritering for det kommende året.

Men så passer også Solberg-regjeringens statsbudsjetter som hånd i hanske for en Frp-politiker. Regjeringen har gitt ved dørene i utformingen av statsbudsjettet. Pengebruken er raus, og sikrer bygging av viktig infrastruktur og god velferd. Den økonomiske lykken fra olja gjør at også rikfolk får skattekuttene de mener de har krav på når høyresiden sitter ved makta.

STATSBUDSJETTET: Finansminister Siv Jensen presenterte neste års statsbudsjett i mandag formiddag. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl kom med sin analyse av det nye budsjettet. Video: NTB Scanpix / Lars Eivind Bones/Nicolai Delebekk / Dagbladet. Vis mer

Regjeringens statsbudsjetter er også gode for KrF. Ser man stort på det, er det ikke mye de er uenige om. Det er knallharde forhandlinger, bitterhet og krangel hvert år, men de blir enige og fornøyd til slutt. I Solbergs budsjetter har KrF, med sine drøye fire prosents oppslutning, fått sitt.

Da KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad gikk på talerstolen for å kommentere budsjettet i dag, var han glad for regjeringens prioriteringer på forsvar, politi, helse, utdanning, bistand, forskning, vei, og bane.

For hva er det egentlig igjen, da? Jo, Ropstad «registrerte» at regjeringen øker maksprisen på barnehage, ikke har gjort noe med 350-kronersgrensa, og reverserer sukkeravgiften. Høyres finanspolitiske talsperson skjelver neppe i buksene av dette før budsjettforhandlingene seinere i høst.

Den rørende enigheten viser at årets statsbudsjett ikke er avgjørende for KrFs forestående veivalg. Det er like sannsynlig at KrF ville fått tilsvarende gode kompromisser og seire i en regjering ledet av Jonas Gahr Støre. Penger og tiltak betyr selvfølgelig noe, men det er ikke mangel på gjennomslag i budsjettet som får Knut Arild Hareide til å speide til venstre.

Til NRK sa Ropstad det slik: Budsjettet «vil sikkert påvirke noen, men overordnet tror jeg det er andre poenger som blir viktigst for delegatene.»

Det er en påminnelse til lobbyister i både opposisjon og posisjon som forsøker å bruke gjennomslag i budsjettet som argumenter for/mot KrFs nye veivalg. Regjeringens dype lommer kan ikke kjøpe KrF fri fra partiets verdigrunnlag.

Det kan heller ikke Støre gjøre. Dessverre for han. Arbeiderpartiet har større behov for brubygging enn Erna Solberg. Venstresiden hadde hatt en enklere jobb med å lokke KrF over hvis det var penger det handlet om.

Men så er heller ikke Høyre Hareides problem med denne regjeringen. KrF ligger nærmere Høyre enn Arbeiderpartiet i verdispørsmål. En progressiv venstreside er ofte på kollisjonskurs med reaksjonære krefter i Kristen-Norge.

Det er avgrunnen mellom Frp og KrF som teller. Det er også Hareides poeng i boka. Han vier ikke livet til politikken fordi han brenner for kompromisser i budsjettet hver høst. Han gjør det for å sette spor etter seg. Han vil heller sette avtrykk etter seg i verdidebatten enn i budsjettet.

Hvis verdier er viktigst er det ikke relevant om KrF henter gjennomslag hos Solberg eller Støre. Hvis verdier er viktigst går ikke Hareides KrF i regjering med Frp.

Når KrF skal oppsummere budsjettdagen, vil det kanskje være like interessant å se på hvilke gjennomslag Venstre har fått, som på saker de bryr seg mest om selv. Hvis KrF opplever at Venstre blir totalt overkjørt, gjemt og glemt i regjeringssamarbeidet, er det trolig ikke like attraktivt å ta skrittet inn selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.