«Hvis vi ikke kan le av terroristene, hvilket våpen har vi da?»

Høy temperatur under Frankrikes karikaturrettssak, som ble avsluttet torsdag.

(Dagbladet.no): I dag avsluttes rettssaken mot satireavisa Charlie Hebdo i Frankrike.

To muslimske organisasjoner, Grand Mosque og Unionen av franske islamske organisasjoner (UOIF), saksøkte avisa etter at den trykket Muhammed-tegningene fra Jyllands-Posten 8. februar i fjor.

I går, ett år etter, møttes partene i rettssalen i Paris. Både sjefredaktør i Charlie Hebdo og Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose - som i utgangspunktet ba danske avistegnere om å karikere muslimenes profet - uttalte seg.

- Hvis vi ikke lenger kan le av terroristene, hvilket våpen har da borgeren igjen?, spurte Charlie Hebdos redaktør Philippe Val ifølge nyhetsbyrået AP.

Terrorist-beskyldning

Ifølge Jyllands-Postens korrespondent var det «en imponerende stripe av personligheter som hele dagen forsvarte pressens rett til å gjøre narr av islamske fanatikere».

Lederen for det franske sosialistpartiet Francois Hollande uttalte følgende:

- Jeg er ikke her for å forsvare Charlie Hebdo, men for å forsvare republikkens grunnleggende verdier. Frankrike har uten tvil ikke gjort nok for sin muslimske befolkning, hvilket kan være en del av forklaringen på at noen føler seg såret. Men den debatten skal tas i samfunnet, ikke i en rettssal.

SJEFEN SJØL: Sjefredaktør i Charlie Hebdo Philippe Val ankommer rettssalen i Paris, der avisa anklages for rasisme på grunnlag av karikaturtegningene avisa trykket for nøyaktig ett år siden. Foto: REUTERS/SCANPIX
SJEFEN SJØL: Sjefredaktør i Charlie Hebdo Philippe Val ankommer rettssalen i Paris, der avisa anklages for rasisme på grunnlag av karikaturtegningene avisa trykket for nøyaktig ett år siden. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Mens den konservative presidentkandidaten Nicolas Sarkozy har skrevet et brev til forsvar for Charlie Hebdo, som ble lest høyt i rettssalen i går.

- Jeg foretrekker et overskudd av karikaturer framfor ingen karikaturer, skriver Sarkozy.

- Rasistisk

Advokat Francis Spziner, som taler Grand Mosques sak, er ikke imponert over karikaturtegningenes moralske forsvarere:

- [Philippe] Vals advokater og vitner til forsøke å overbevise oss om at denne saken handler om ytringsfriheten og det sekulære samfunns overlevelse, selv om den i virkeligheten handler om at han med satiriske tegninger har beskyldt alle muslimer for å være terrorister og dermed har overtrådt loven, sa han i går ifølge Jyllands-Posten.

- To av karikaturene skaper en forbindelse mellom muslimer og muslimske terrorister. Det har et navn og det kalles rasisme, sa Spziner.

Til det repliserte redaktør Val:

- Det er rasistisk å ikke se for seg at de [muslimer] kan forstå en vits.

Kommersiell suksess

Charlie Hebdo trykket tegningene fra den danske avisa 8. februar i fjor.

Satireavisa la også til flere egne karikaturtegninger, blant annet en som viste en gråtende Muhammed på forsida med overskriften «Det er hardt å være elsket av idioter».

Utgaven var kontroversiell, men også en kommersiell suksess for Charlie Hebdo som vanligvis har et opplag på 100 000. Ifølge Wikipedia solgte de 160 000 eksemplarer av den samme dag som avisa kom ut, og trykket opp 150 000 nye neste dag.

Dette gikk heller ikke saksøkerne forbi: De to organisasjonene som Charlie Hebdo inn for retten mener avisa trykket karikaturene ut av en blanding av islamofobi og kommersielle interesser, ifølge BBC.

- Bomber dreper, ikke bilder

Den franske presidenten Jacques Chirac fordømte trykkingen som «åpenbare provokasjoner» som kunne vekke opprør.

Det har provosert folk både på høyre og venstre fløy i Frankrike, og filosofen Elisabeth Badinter uttalte blant annet følgende i rettssalen i Paris i går:

- Hvis ulykken skulle skje at Charlie Hebdo blir dømt, vil vi komme til å leve i et samfunn der ingen lenger tør si noe av frykt for å bli beskyldt for islamofobi.

Den franske avisa Liberation trykket igjen opp tegningene i en ekstrautgave i går, som støtte til Charlie Hebdo. De kaller rettssaken «idiotisk», og tilføyer:

- Det er ikke ord som sårer, eller bilder som dreper. Det er bomber.

Jyllands-Posten ble også anmeldt i Danmark. Sju muslimske foreninger anla straffesak for overtredelse af straffelovens injuriebestemmelser, men byretten i Århus frifant avisa. De mente det ikke fantes bevis på at verken tegningene eller den tilhørende artikkelen kunne utgjøre en personlig fornærmelse mot noen av saksøkerne.

OPPRØRT: Fouad Alaoui fra den franske unionen av islamske organisasjoner (UOIF) ankommer rettssalen i Paris i går. Bak vises en nyopptrykket utgave av avisa Charlie Hebdo som er trukket for retten av Grand Mosque og Unionen UOIF.
UTTALTE SEG: Jyllands-Posten Flemming Rose startet hele Muhammed-striden da han trykket de 12 karikaturtegningene. Han ble selv frifunnet da Jyllands-Posten ble trukket for retten i Danmark, og var trukket inn som vitne i rettssaken i Paris.
KOMMERSIELL SUKSESS: De muslimske gruppene som har klaget Charlie Hebdo inn for retten mener avisa trykket karikaturene ut av en blanding av islamofobi og kommersielle interesser, <a href="http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6339591.stm">ifølge BBC</a>.