Hvit drøm for mange strenger

Den store sigøynerjazzgitaristen Django Reinhardt drømte om det, det samme gjorde Duke Ellington, men det skulle bli Jon Larsen i Hot Club de Norvége som gjorde det: Komponerte den første konserten for stringswingband og symfoniorkester.

«White Night Stories» heter den, ble uroppført i Tromsø i april i år og utgitt på cd i går. Den er et godt eksempel på at en umulig idé kan bli til vital og vakker musikk.

  • Hot Club de Norvhge var på en av sine årvisse Nord-Norge-turneer da Bjarte Engeset, kunstnerisk leder for Tromsø Symfoniorkester, for et par år siden henvendte seg og foreslo et sigøynersymfonisk strengemøte. Kvartetten sa tvert nei.

«Jeg kunne ikke begripe hva et stringswingband og et symfoniorkester kunne gjøre sammen. Men så begynte ideen å kverne,» fortalte Jon Larsen under gårsdagens platelansering. Etter noen dager ringte han tilbake og sa OK, men satte som betingelse at han fikk skrive helt ny musikk. Å satse på gamle standardlåter fortonte seg som håpløst i denne sammenhengen. Engeset sa ja.

  • Larsen, som gjennom 20 år har drevet sitt Hot Club Records til å bli verdens ledende innen stringswing, allierte seg med arrangøren (og komponisten) Gaute Storaas, en doldis i norsk musikkliv. Storaas arrangerte musikken for Tromsø-strykerne, felevirtuosen Ola Kvernberg ble engasjert som solist, og Larsens ni satsers opus 72 for stringswingband, symfoniorkester og solist var et faktum. Kommende helg framføres konserten tre ganger i Oslo, mens Trondheim får sin konsert i Olavshallen 7. november, da med Trondheim Symfoniorkester. Fra Sverige har Västerås Sinfonietta meldt interesse for konserter i Västerås og Stockholm på nyåret.
  • 20 år er gått siden Hot Club de Norvhge begynte å samarbeide med musikere i andre sjangrer. Den gang ble strengeleken med rockerne i The Aller Værste og Betong Hysteria til «Løver & Tigre». Siden har Larsen & co spilt med stringswingens største stjerner, Vertavo-kvartetten og mange andre, «Tanta til Beate» inkludert. Symfonikersamarbeidet føyer seg dermed inn i en lang tradisjon, som er godt dokumentert på de mer enn 150 utgivelsene som Larsens selskap har sendt ut over verden siden 1982. Det sier sitt om interessen at to av de tre «White Night Stories»-konsertene i Oslo ble utsolgt før de ble annonsert. Til trøst for dem som ikke fikk billett: P2 sender «White Night Stories» i konsertopptak søndag 13.10. kl 22.05 med reprise torsdag 17.10. kl 11.03.