Hvit jul med kunstig snø

Wenche Myhre er en av våre få internasjonalt kjente artister. I Tyskland er hun virkelig stjerne, og det var kanskje denne stjernestatusen vi måtte betale for i «Wenches hvite jul». Samproduksjonen mellom NRK og tysk fjernsyn hadde riktignok hvit snø og mye natur, men nærheten ble borte. Wenche Myhre har beholdt glimtet i øyet, sangstemmen og evnen til å underholde, men forestillingen ble for innstudert. Sangen forsvant i kunstsnøen på Maihaugen der bare Oslo Ghospel Choir viste ekte sangglede. Det var kanskje også bare de som virkelig sang utendørs i vinterkvelden. Programmet passet kanskje bedre til sentimentale tyskere. Julenisser og troll, snø og stabbur og rein natur bekreftet sikkert de fleste tyskeres noe naive oppfatning av Norge.

Kjendiser

Hele showet var også lagt opp som en sjablon over norsk og nordisk jul. Et julekort fra Lillehammer og Norge, men litt for glanset og glatt. Så uendelig vakkert, og så uendelig lite spennende. Kjente navn med kjente sanger og melodier er ikke nok når programideen er så til de grader sentimental. Når verdenskjente fiolinister spiller melodier som ligger i øregangene fra før i jula, og det eneste Johnny Logan gjør nytt er å synge på tysk. Jeg går ut fra at showet innbrakte atskillige d-mark. Og hva gjør ikke tyskeren for penger, sa mannen, han så en apekatt.

Julestria

«Wenches hvite jul» var NRKs storsatsning denne jula. Med Roald Øyen som prosjektleder. Og som ansvarlig for «Julenøtter». NRK må jo snart finne opp en ny høytid for å få plass til alle sammen. Det eneste som forundrer meg med disse nøttene, er at det går an å lage så mange så likt i så mange år. Men det er vel med julestria i NRK som i de tusen hjem; det er visse tradisjoner som skal holdes i hevd. Så det blir mye repriser. For min del ble det reprise på Lotto-trekningen også, men vi får jo ganske mye tekstreklame for pengene. NRK stiller beste sendetid til disposisjon for Norsk Tipping, men det er jo NRK som er ansvarlig for Lotto-sendingene. Kringkastingssjefen bør snart stille spørsmål ved intervjuene med Lotto-millionærer og hele programmiljøet rundt denne ukentlige trekningen. Er dette en normal del av NRK fjernsynets programvirksomhet, eller er det promovering av et pengespill? For det er jo pengespill det det er, selv om vi aldri vinner.

Og i går ettermiddag fikk vi altså se storgården Gjørv i Trøndelag. Det er godt å se at noen bønder ennå har til salt i grauten. Selv om Toppen Bech påpeker at det er et strev.