Hvit nasjonalist

Mange overser at Anders Behring Breivik er tydelig opptatt av rase.

FAVORITT Den svenske hvit makt-artisten Saga er en av Behring Breiviks favoritter. Her gjør hun nazihilsen på scenen på en festival i Budapest. Foto: Youtube
FAVORITT Den svenske hvit makt-artisten Saga er en av Behring Breiviks favoritter. Her gjør hun nazihilsen på scenen på en festival i Budapest. Foto: Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anders Behring Breiviks Facebook-profil viser få klare tegn til politisk ekstremisme. Av profilen framgår det at han er «konservativ kristen», og at han i tillegg til å drive selskapet Breivik Geofarm liker å jakte, se sport på tv og spille dataspill. Yndlingsforfattere: Orwell og Kafka. Beste filmer: Gladiator, 300 og Dogville. Favoritt-tv-serier: Dexter og Caprica. Musikksmaken hans framstår også som ordinær. Han oppgir «klassisk» og «vokal trance» som favorittsjangre og har lastet opp flere YouTube-klipp med atmosfærisk elektronika og popartister som Audrey Gallagher, Armin van Buuren og Helene Bøksle.

Inntrykket fra Facebook-profilen står ikke i motsats til merkelappene journalister og forskere har satt på Behring Breivik - de har vel snarere bygget på den. Men det offentlige bildet Behring Breivik har skapt av seg selv, både på Facebook og i innlegg på nettfora som document.no, er nøye konstruert. Det er ikke misvisende, men mangelfullt, siden det skjuler visse sider ved ham selv som han fryktet kunne røpe terrorplanene. Det gir derfor begrenset mulighet til å trekke slutninger, noe ekspertkommentatorene må innse.

At Behring Breiviks Facebook-profil er ufullstendig, ser vi tydelig av manifestet han la ut på internett like i forkant av de grufulle angrepene. I dette 1500 sider lange dokumentet beskriver han seg selv som «revolusjonær» eller «nasjonalkonservativ». Og konservatismen hans blir i løpet av teksten tøyd forbi grensene for «islamfobi» og «kristen fanatisme» - altså forbi merkelappene eksperter har brukt på ham.

Som musikkforsker la jeg straks merke til at manifestet nevner en artist som er fraværende på Facebook-siden: den svenske nasjonalisten og sangeren Saga. Hun er hyppig nevnt i den delen av manifestet som skal oppmuntre framtidige attentatmenn i deres forberedelser. Saga har i flere år vært en favoritt blant hvite nasjonalister i Europa og USA, og Behring Breivik omtaler henne som «verdens beste og mest talentfulle engelskspråklige patriotiske musiker». Han skriver at musikken hennes har inspirert og motivert ham i treningen fram mot angrepet.

I likhet med andre artister Behring Breivik skryter av på Facebook-profilen, lager Saga popete og iørefallende musikk. Men tekstene - som advarer mot utryddelse av den hvite rase og maner til hvit uavhengighet og motstand - skiller seg markant ut. Så er det da også sangtekstene han er opptatt av i manifestet: Her gjengir han tolv av dem, blant annet Ode to a Dying People: «The greatest race to ever walk the earth. Dying a slow death with insane mirth. The tomb has been prepared, our race betrayed. White man, fight the flight towards the grave», Krigarens själ: «'Han ger allt för sin kamp, för blod och ära (…) Tapper - med hundra lejons mod. Svensk - med det renaste blod. Stolt - aldrig bli en träl. Krigare - med en själ», og Black Bannered Legion: «Raise the flag of solid black to keep the memory alive. Of black clad legions who fought and died for our folk in forty-five…The ancient Aryan symbol is also drawn in black. So underneath that color we will take our nations back.»

Disse tekstene handler ikke om islam eller vestlig sivilisasjon - de handler om rase. Og Behring Breivik synes åpenbart de er spesielt viktige, siden han ikke bare har tatt dem med i manifestet, men også latt dem ledsages av instruksjoner til sine etterfølgere. «Riddere av Europa og andre revolusjonære konservative anbefales på det STERKESTE å lytte til [Sagas] sanger for motivasjonens skyld. Og lær dere tekstene også. Det har fungert strålende for meg, og det vil trolig fungere like bra for dere.» Saga har på det sterkeste fordømt Behring Breiviks handlinger og tolkning av hennes musikk. Selv ser han imidlertid ut til å ha oppfattet tekstenes oppfordring til hvit frigjøring som tett forbundet med hans egen sak.

Saga var på et tidspunkt forbundet med grupper som National Alliance i USA og Nationalsocialistisk Front (NSF) i Sverige. Det ser ikke ut til å ha plaget Behring Breivik. Han omtaler NSF som «forkjempere for innfødtes rettigheter, men demonisert som onde naziuhyrer». Mens gruppa tidligere, ifølge Breivik, var nasjonalsosialister, er det nå «åpenbart at de fleste av dem har omfavnet en ideologisk mer nasjonalkonservativ retning innen konservatismen som ligger tett opptil Tempelridderne». Behring Breiviks konservatisme favner altså om grupper som NSF, som i dag er videreført i det radikale etno-nasjonalistiske Svenskarnas Parti.

Også andre deler av Behring Breiviks manifest antyder at han var opptatt av rase, ikke bare av vestlig kultur og kristendom. For eksempel hevder han et sted at forekomsten av blå øyne og nordiske genetiske trekk er på vei tilbake, og han oppfordrer til å beskytte slike gener, slik også truede dyrearter beskyttes. Han ser også for seg at bærere av «reine» nordiske gener i framtida kan donere egg og sæd til egne statsstøttede sentre for produksjon og oppfostring av barn.

Anders Behring Breivik ville holde de rasebevisste elementene i sin ideologi skjult for omverdenen. Faktisk skriver han i manifestet at angrepsplanene vil bli satt i «unødig fare» dersom han står fram som revolusjonær konservativ, selv blant likesinnede. I den hittil grundigste artikkelen om Behring Breivik i internettleksikonet Wikipedia beskrives han som kulturkonservativ, høyrepopulist, ytre høyre-sionist, ultranasjonalist og islamofob. Ut fra manifestet hans kan vi trygt legge til karakteristikken «hvit nasjonalist».

Oversatt fra engelsk av Cato Fossum

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer