MARBELLA: Luksus preger livet på den spanske solkysten. Men blankpussede biler og båter i Marbella (Puerto Banus) er ofte finansiert av organisert kriminalitet.
MARBELLA: Luksus preger livet på den spanske solkysten. Men blankpussede biler og båter i Marbella (Puerto Banus) er ofte finansiert av organisert kriminalitet.Vis mer

Hvit vask i vakkert hav

Marbella er byen hvor hønene valgte reven til leder for hønsegården i tre demokratiske valg på rad.

Kommentar

MARBELLA (Dagbladet): Man må lure på hva det er med byen som bærer navnet Marbella - vakkert hav - på Solkysten av Spania, hvor man kan gjøre feltarbeid til den juridiske doktorgraden i alle straffelovens emner.

I påskeuka åpnet Jesús Gil Marín et nytt kontor der av sitt eiendomsmeklerforetak Gilmar uten å vekke noe bråk. Tvert imot var det fest.

Faren hans, avdøde Jesús Gil y Gil, var byens ordfører fra 1991 til 2002, i spissen for sitt private politiske parti ved navn GIL. Han plyndret kommunens kasse. Fra 2012 skylder hans fire arvinger Marbella kommune 63 millioner euro (540 millioner kroner) pluss renter. I fjor ba kommunen retten om å beslaglegge aksjene i Gilmar for å få tilbake pengene. Likevel stilte to fra bystyret opp under åpninga av det nye kontoret til Gilmar i Puerto Banús, hvor det rundt Jesús Gil var like store smykker og høye hæler som rundt faren i de ville åra under boligbobla.

Gil den eldre fikk stjerner fra underholdning, sport, næringsliv og adel til Marbella. Sladreblader og paparazzi hadde fast tilhold på nattklubbene. Gil hadde sitt eget program i fjernsyn med kjendiser og tullinger som kom til hans by, som gjester. Arabiske prinser og russiske oligarker inntok byen, sammen med italienske mafioso.

Alle reguleringsplaner kunne endres for en god pris. Da boligbobla sprakk og korrupsjonen kom for en dag måtte Det Særskilte Statsadvokatembetet mot Korrupsjon og Organisert Kriminalitet i fylkeshovedstaden Málaga åpne et underkontor i Marbella for å møte arbeidspresset. Hovedstadsavisa El País, i Madrid, flyttet en av sine dyktige journalister til byen for å kunne henge med på alle avsløringene. Det gikk i hvitvasking, skattesvindel, korrupsjon, forbryterbander, narkotika og våpenhandel. Ordfører Gil og mange andre endte i fengsel.

Idet sønnen Jesús, som har vært ordfører i nabobyen Estepona, åpnet det nye kontoret i byen, solgte den kjente sangeren Isabel Pantoja sitt hus i Marbella. Hun var nødt til det for å betale et skrekkelig stort lån, samt idømt skatt og bot. Hun sitter i fengselet Alcalá de Guadaira, etter å ha blitt dømt for hvitvasking av penger, som gikk til å kjøpe huset. Hun ble dømt sammen med sin daværende kjæreste, Julián Muñoz, som ble ordfører i Marbella da Gil den eldre måtte gå av og flytte til fengsel.

I denne byen må en statsadvokat ha væpnet livvakt. Og de søker om opprykk til fredeligere steder så snart de har fått dømt noen av «de feite», som de kaller dem.

Tilfeldig, men billedlig talt, viser luften i Tinghuset i Marbella seg å være helsefarlig.

Forholdet er nå anmeldt til helsemyndighetene.

Hit kom de norske rikingene Odd Reitan og Idar Vollvik for å kjøpe ferieparadis omtrent da galskapen var på sitt verste under boligbobla. Og de klarte å finne advokaten Domingo Cuadra Morales, som var en sann tryllekunstner i å skjule verdier og å unngå skatt. For å gjøre bokettersyn vanskeligst mulig flyttet Cuadra bøkene til et kontor i Storbritannia og ordnet ellers avtaler i ulike skatteparadiser utenfor innsyn fra spanske myndigheter.

Cuadra var en av «de feite» som påtalemakta hadde under nysgjerrig oppsyn. Verken Reitan, Vollvik eller advokat Einar Askvig, som alle er tiltalte, er ennå dømt. Det avgjøres i retten. Om de med viten og vilje oppsøkte Cuadra på grunn av hans tryllekunster er ikke avklart. Men det var i alle fall et ufattelig tåpelig valg av advokat.

Utrettelige spanske statsadvokater har gjennom sine avsløringer av korrupsjon i Marbella, Valencia, Barcelona og Madrid fått en heltestatus blant mange folk. De har vågd å utfordre både den politiske og økonomiske eliten, ja gått helt inn på partikontoret til statsminister Mariano Rajoy, avslørt snusk i familien til den tidligere presidenten i Catalonia, Jordi Pujol, og i kongefamilien.

Det er som i Italia, hvor statsadvokatene og dommerne, etter først å ha avkledd det kristeligdemokratiske regimet, omsider klarte å sette en stopper for Silvio Berlusconi.

Statsadvokatene står som en viktig skanse for å verne fellesskapet, folkestyret og rettsstaten. De får sjelden takk.

Vakkert hav? Spør statsadvokatene!