Hvite barn leker best

«Robinsonekspedisjonen» er i gang igjen, og innvandrer Barry var første mann til å bli sendt hjem. Det kan vel ikke være fordi han var fremmedkulturell?

Så var «Robinsonekspedisjonen» i gang igjen, med fjorårets vinner Christer Falck som ny programleder. Men vil de klare å trekke like mange seere og like stor oppmerksomhet som sist? Det kommer an på om de har lyktes med castingen. Hvem som får være med er alt annet enn tilfeldig. Når et show som «Robinsonekspedisjonen» skal lages, betyr personutvalget alt. De 16 deltakerne skal representere forskjellige grupper, de skal være klare typer - de skal gi grunnlag for gode intriger og rå konflikter. Og siden alle skal spille en rolle som liksom er «dem selv» - ligger hemmeligheten i hvem som får være med og leke.

Bedre produsert

Men tar vi det tv-faglige i showet først, synes årets versjon å være langt bedre produsert enn fjorårets. Den gang ble det nærmest produsert etter «tell us, don't show us»-prinsippet - deltakeren snakket og snakket om det som hadde skjedd - som vi aldri fikk se. Klippingen var i tillegg dårlig. Denne gangen er det et mer helstøpt show. På en ny øde øy - som passende nok var fangeleir under Vietnamkrigen - fikk vi rask skissert opp konflikter.

Og første såpeintrige var i gruppe Sør, der innvandrer Barry fra USA og Gambia ble satt opp mot Frp-Ihne fra Stabburet (hun kunne ikke skjønne hvorfor Norge skulle hjelpe andre når vi har problemer nok her til lands).

Konflikten passet perfekt i høstens klima. Og et show produsert for såpeglade sosialdarwinister er selvsagt ikke politisk korrekt.

Speiderleir

Kappestridene mellom lagene har fortsatt speiderleirkarakter, og det brukes ikke veldig mye tv-tid på dem. De virkelige kampene er selvsagt ment å være intrigespillet innenfor hver gruppe, og dramaet når en skal kastes ut. Forsikringen fra alle deltakerne om hvor viktige lagene er, og hvor god teamspiriten er, blir riktig komisk når du tenker over showets premiss - målet er å få sparket ut alle andre på laget ditt, så akkurat du kan vinne kvartmillionen. Vinne gjør den som får et flertall av de menneskene han intrigerte ut til å stemme på seg. Ellers er TV3 sendt fra England og kan derfor ta så mange reklamepauser de lyster, i motsetning til konsesjonsbundne TV2. Det merkes.

Og hvordan var castingen? Tja - foreløpig ble ikke mange nok profilert til at vi kunne se det klart. Andreas fra Namsos søker rollen som sesongens intrigesjef, og selvsagt gikk Ihne og Barry rett i clinch. En av dem måtte gå. Og det ble Barry. Som sikkert røk ut fordi han var fra Bærum, eller fordi han var bussjåfør. Det kan jo umulig ha vært fordi han var fremmedkulturell.