Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer

Hvite gutter leker best

Vanlige barn hopper paradis. Vi foretrekker skatteparadis.

Publisert

Lyst til å bli med på eliteseminar? Alltid drømt om å rake løv første mai? På utallige oppfordringer: Her kommer reglene for hvordan DU kan bli en ressursperson.

Lite ante jeg hvordan oppveksten i stor hage på Oslos vestkant skulle gjøre meg til den spesielle og begavete personen jeg er i dag. Alle de andre barna hadde jo også store hager. Først senere gikk det opp for meg hva barndommens fjordutsikt hadde etterlatt av vidsyn, ansvarsfølelse og ikke minst en nesten instinktiv følelse for måtehold og rettferdighet.

Som nabo Henrik Syse formulerte det på Dagsnytt 18 forleden: «Jeg arbeider med etikk og samfunnsansvar, og jeg kan love at mine varsellamper, de pleier å gå på ganske tidlig ... Jeg ser etiske problemer der andre ser ingenting.»

Jeg synes det er godt sagt. Siden 2008 har Syse vært betalt av et fond registrert i Cayman Islands. Selv jobber jeg med menneskerettigheter, og har bekymret meg over at skatteparadiser driver ulikhet som igjen forårsaker menneskerettighetsbrudd. Den bekymringen kan jeg nå trygt legge på hylla.

Jeg sier ikke at andre nordmenn nødvendigvis er dårligere, dummere og styggere enn oss selv om de suger i tennis. Det fantes alltid en og annen slenger fra USA, Østfold, Sverige, Molde eller andre deler av utlandet i de store hagene. Så kom ikke å si at Holmenkollåsen er et lukket samfunn bare fordi vi påpeker at dialektene din ikke er sprog som sådan.

Statsministeren er søt når hun skarrer, men helt på alvor kan man jo ikke ta henne.

Har du en milliard eller ti blir du fort en av gutta, selv om du er fra en nørdeby som Kristiansand. Men like barn leker best. Gud har i sin visdom innrettet det slik at hvis du vil bli høyesterettsjustitiarius, stadsfysikus, regjeringsadvokat eller direktør i NHO ligger du foran i løypa om du var kledd i Heming ILs grønne, blå og hvite farger i ungdommen.

Tidligere bandyspiller for Ready, sier du? Heisan!

Dette pirrer de mindre fordelaktige sidene ved det norske folk. Misunnelsen er som kjent sterkere enn kjønnsdriften her nord. Og særlig rammer den oss fra de store hagene, som i slektledd etter slektledd har båret fellesskapet på ryggen. Utakk er verdens lønn.

Også her setter Syse skapet på plass. Etter å ha vist til Augustin, Sokrates og Hannah Arendt, forklarer han at investor Nicolai Tangens mye omtalte konferanse på Wharton Business School egentlig handlet om «alle de som ikke var der». Hensikten var nemlig å bygge fremtiden for «de som aldri har vært på en slik konferanse eller ville skjønne det som blir sagt der.»

NORGES BANK: Hovedstyret i Norges Bank forsvarer ansettelsen av Nicolai Tangen. Dette hadde statsminister Erna Solberg (H) å si om saken. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning. Vis mer

I de store hagene ser man uansett stort på smålighet i folkedypet. Vi drikker opp misunnelsen som om den var sancerre til rekene. Ingenting bekrefter følelsen av å være utvalgt som knurringen i bygdene når vi kommer kjørende med pannebånd i pappas bil.

Derfor skjønner jeg godt at du har lyst til å bli en av oss. Hvem har ikke drømt om å ha tanter som heter Dilla, Dusken eller Pysjen? Særlig når tantene har konto i Sveits. Her er fem regler som gjelder for ressurspersoner fra de store hagene, eksklusivt for Dagbladets lesere.

  1. At du er fra stor hage skal ikke sies høyt, men er alltid underforstått.
  2. Du trenger ikke være mann – langt i fra – men det hjelper.
  3. Når du blir statsminister, skipsreder eller dekan er det ikke fordi du er ambisiøs, men fordi du liker å gi noe tilbake.
  4. De lovene som gjelder for andre, er mer retningslinjer for deg. Allemannsretten er fin når du skyter ryper, men strandlinjen skal du ha for deg selv.
  5. Du lar deg ikke definere av hvem du er. Som Syse sier: «Jeg er definitivt ikke typen for luksusfester med gutteklubben grei.»

Men, haha! Overraskelse. Sannheten er at du uansett ikke slipper inn, din taper. Det heter ikke Vinderen for ingenting.

Påtroppende oljefondsjef Tangen tror kanskje han kjøpe seg inn med filantropi og kunst, men for å sitere Syses bok «Måtehold i grådighetens tid»: «Hva skal vi egentlig mene om … styrtrike mennesker som inviterer like rike kjendiser på spektakulære fester på dyre hoteller?»

Her er vi ved kjernen. Kan de andre noensinne bli som oss?

De store hagers fasit er selvsagt underforstått. «Jeg skal ikke her peke på enkeltpersoner og kalle dem vulgære», skriver Syse. Nei, kjære nabo, det trenger du ikke. Vi vet så utmerket godt hvem du sikter til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer