+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Hvite minner etter Gjermund Eggen

Forfatter og skihistoriker Thor Gotaas om den store langrennshelten, Gjermund Eggen, 1941 – 2019.

TAKK FOR GULLENE: Gjermund Eggen (1941 - 2019) er gått ut av tiden. Han etterlater seg dype spor i den norske folkesjela. Foto: Dagbladet.
TAKK FOR GULLENE: Gjermund Eggen (1941 - 2019) er gått ut av tiden. Han etterlater seg dype spor i den norske folkesjela. Foto: Dagbladet.Vis mer

De var som mange andre norske gutter vinteren 1952, de ti år gamle tvillingene Jo og Gjermund Eggen, der de satt klistret til radioen hjemme i Engerdal og hørte at tryslingen Hallgeir Brenden vant OL-gull på 18-kilometer i Nordmarka. Prestasjonen ga fraspark i sjela. Også de skulle bli skiløpere og gå den svettefylte og kronglete løypa i en sport dominert av seige typer fra grisgrendte bygder.

De tilhørte det slaget, gutta som allerede i tolvårsalderen var med faren Per på tømmerhogst med sag, øks og barkespade. Da var de for lengst drevne med ljå og andre redskaper, og hadde gått og småløpt til og fra setra i oppveksten, alltid ifølge, ofte med Gjermund først. Han var lengst og slankest i beina, Jo var tettere bygd. Og begge hadde magre, firskårne ansikter som oste av vilje og et robust liv i frisk luft. Begge hadde viljen og energien som skiløperlivet krevde.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.