Hvitvasket historieundervisning

Vil det norske folk virkelig at våre barn utelukkende skal oppfostres til «lojalitet, respekt og aktelse» overfor den «feilfrie» regjering?

MANGELFULLT PENSUM: Kong Harald har beklaget uretten mot samene. «Hvor lenge kan Kunnskapsdepartementet børste hele historien under teppet?» spør kronikkforfatteren. Foto: Harry Johansen
MANGELFULLT PENSUM: Kong Harald har beklaget uretten mot samene. «Hvor lenge kan Kunnskapsdepartementet børste hele historien under teppet?» spør kronikkforfatteren. Foto: Harry Johansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Historiekunnskap er avgjørende for å forstå det samfunnet vi lever i. Fortid, nåtid og framtid henger sammen. Et samfunn som mangler essensiell kunnskap om sin fortid er historieløst. Et folk som tror at regjeringen aldri har gjort noen feil er hjernevasket.

Verken 112 års fornorskingspolitikk, historien om krigsbarna eller tvangssteriliseringen av taterne er nevnt i læreplanen for grunnskolepensum. Historieundervisningen skal ifølge den generelle delen av læreplanen først og fremst fremme «lojalitet overfor det nedarvede» og gi barna «respekt og aktelse for det mennesker før oss har utrettet».

Det står ikke ett eneste ord om at norske barn kanskje har noe å lære av historien som ikke bør gjenta seg. Heller ikke et eneste ord om at regjeringen noensinne har gjort noe feil eller undertrykt noen.

Kunnskapsmålene om samisk historie sier at barn skal kunne noe om «sentrale trekk ved kulturen og levekåra til samene» i ulike perioder. Hvorfor vektlegges abstrakte og nøytrale begreper som «kulturen og levekåra»? Hva med samiske helter? Er det ingen som har kjempet for det samiske folk rettigheter? Og hva med undertrykkelsen samene har vært utsatt for?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer