LEDER

Hvitvasking uten risiko

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I alle typer vinningsforbrytelser står de kriminelle overfor to hovedutfordringer. Den ene er å gjennomføre lovbruddet uten å bli tatt. Den andre er å hvitvaske utbyttet. I all kriminalitet der målet er økonomisk, er det en direkte forbindelse mellom lovbruddet og forvaltningen av utbyttet. Forbindelsen blir sterkere og viktigere jo mer omfattende og grovt lovbruddet er. Derfor er det av stor betydning at politiet er i stand til å avdekke de kriminelle pengestrømmene og hvordan midlene forvandles og flyttes fra svart til hvit økonomisk sone. Både norske og internasjonale trender peker i retning av at økonomisk kriminalitet og tradisjonelt organisert kriminalitet blir knyttet tettere sammen.

I et slikt perspektiv er det nedslående å se at norsk politi og påtalemyndighet er så svake på lovbrudd som knyttes til hvitvasking. Nå foreligger en rapport som dokumenterer dette. Den svenske jussprofessoren Dan Magnusson har på oppdrag fra Politidirektoratet gått gjennom alle saker ved Oslo politikammer som ble avsluttet i 2012, og der straffelovens bestemmelser om hvitvasking og heleri var en del av sakskomplekset. Gjennomgangen ender i en knusende konklusjon: Verken bostyrere, påtalemyndigheten eller politiet makter å identifisere og etterforske hvitvasking. Tingretten ser heller ikke ut til å ha noen ambisjon om å løfte fram hvitvasking som en forbrytelse som bør få en allmennpreventiv effekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer