- Hvor ble de av?

Bare noen få av reality-tv-vinnerne fikk fart på karrieren etter tv-innsatsen. Medieviter Alex Iversen mener vinnerne ofte var for kjedelige. Gaute Grøtta Grav som vant «Farmen» er et av få unntak. Til høsten blir han ny hovedprogramleder påTV 2s ungdomsprogram «Sone2».

Sammen med Christer Falck som fikk programlederjobb etter «Robinsonekspedisjonen» og Lars Joakim Ringom som ble revyartist med Lompelandslaget etter at han vant fjorårets «Big Brother», er Gaute Grøtta Grav blant de få som fikk fart på karrieren etter å ha vunnet et reality-tv-program.

Christer Falck var blant de første norske realityvinnerne og ble senere programleder for «Robinsonekspedisjonen»:

- Jeg likte å være slem uten å få kjeft. Derfor var det morsomt å være deltaker i «Robinsonekspedisjonen», flirer Christer. Tre år etter at han vant, får han fortsatt oppmerksomhet når han går på gata.

- Drittunger ber meg om autograf. Det er hyggelig det, men hvis de er skikkelig kvisete skriver jeg Petter Nome istedenfor mitt eget navn. Jeg er nemlig veldig fan av Nome. Drømmer om han om natta, knegger «Robinson»-vinneren i kjent stil.

Kjedelige vinnere

Medieviter Alex Iversen mener det ikke er nok å vinne konkurransen for å vinne publikum.

- Vinnerne var ofte de stilleste, mest konfliktsky og kjedeligste av deltakerne. Det er med reality-tv som med amerikanske action - det er ofte skurken som er mest interessant, sier medieviter Alex Iversen. Han mener publikum har fått reality-overdose og er lei.

- Jeg er litt forundret over at denne omgangen av «Big Brother» gikk så dårlig. Jeg tror de bomma med castingen av deltakerne. De valgte mennesker som var for kjedelige og for bevisste på at de var på tv, sier Iversen.

Mindre reality

Det blir ingen nye reality-tv-konsepter til høsten og kanalene trapper ned satsningen på «virkelighets»-tv. TV 3 sender sin fjerde omgang av «Robinsonekspedisjonen» i september. TVNorge satser på nye sesonger av «Muldvarpen» og «71 grader nord» til høsten. Det blir ikke mer reality-tv på TV 2 i høst. Ifølge informasjonssjef Geir Mikalsen vurderte kanalen å sende en ny omgang av «Farmen», men takket nei fordi de var usikre på om de kunne gjenta fjorårets suksess.

- De store satsningene ble for dyre og jeg tror kanalene ble skremt av floppene med «Big Brother» og «Kråkeslottet». De har nå kommet ut av reality-psykosen og har forstått at man må ha noe å fortelle for å lage god tv, sier Alex Iversen.

Blir «Sone2»-sjef

«Farmen»-vinner Gaute Grøtta Grav (23) tar over som hovedprogramleder i ungdomsprogrammet «Sone2» i august. Han mener innsatsen i «Farmen» var viktig for en videre tv-karriere.

- Det hadde nok vært vanskelig å få innpass i TV 2 uten at jeg hadde blitt kjent gjennom «Farmen». Men, å få innpass er ikke det samme som å få jobb over lengre tid. At jeg nå etter seks måneder er tilbudt jobb som programleder for «Sone2» tar jeg som et tegn på at jeg gjør noe riktig, sier Grøtta Grav. Han gleder seg:

- Jeg trives vanvittig godt i TV 2. Etter å ha vært medarbeider i redaksjonen siden jul, skal jeg bli programleder for «Sone2» til høsten. Dette gleder meg veldig til. Nå får jeg sjansen til å møte nye gjester på direkten fem ganger i uken og forventer å lære mye. I tillegg er vi en glimrende sosial gjeng som jobber nær døgnet rundt for å få laget god TV.