Hvor ble det av damene?

NRK og TV 2 lar mennene dominere TV-skjermene i sommer. Ikke ei dame er funnet verdig som sommervert. Kvinnene tar de i reprise.

Menn på rekker og rad. Det er programledersituasjonen for sommerprogrammene i NRK1 og TV2.

- Bare tilfeldigheter, sier TV2s programdirektør Nils Ketil Andresen og NRK1s kanalsjef Knut Aunbu til Dagbladet.

- Det er ikke tilfeldig. Men problemet er at de har ikke tenkt, slår NRK-journalistenes leder Eva Stabell fast.

- Det er sikkert mange kvinner med bak kulissene. Men det er personene på skjermen seeren identifiserer seg med, sier Stabell.

Gutter på tur

TV 2 har Ole Paus i båt langs Sørlandskysten, Frode Alnæs med kulturprogram fra Nordmøre, Thorbjørn Berntsen og Sigbjørn Johnsen som programledere for Sommerøya. Per Thomas Govertsen og Paul Olai Olssen på henholdsvis motorsykkel- og kajakkreportasjetur.

NRK 1 har Petter Nome som SommerÅpentvert, Dag Lindebjerg på snekketur, Andreas Lunnan på mopedtur i Helgeland og Tore Skoglund på reiser i Skandinavia.

De er gutta på tur.

Spisse albuer

- Jakter dere noen gang på kvinnelige programledere til TV 2, Nils Ketil Andresen?

- Ja, men det har også hendt at vi har jaktet på menn.

- Hva med sommerprogrammene?

- Vi endrer ikke sendeskjema for å få inn damer i programlederrollene. Nadia Hasnaoui skal dessuten ha store deler av kronprinsbryllupet og Dorthe Skappel skal lede «Gullruten» i juni, Dessuten kommer flere repriseprogram med kvinner i ledelsen, sier Andresen.

Også NRK avviser at de bevisst har droppet kvinnene i sommer.

- Dette er helt tilfeldig og garantert ikke noen bevisst handling fra NRKs side. Jeg er sikker på at det kommer mange gode kvinnelige programledere på skjermen i løpet av sommeren. Men det er et kjent problem at det ikke vokser gode programledere på trær, og det kan hende at menn har hatt kraftigere albuer enn når det gjelder sommeren 2001. Dette får vi ta til etterretning, mener NRK 1-kanalsjef Aunbu.

- Det kommer i hvertfall mange kvinnelige NRK-ansikter på skjermen i vår dekning av høstens valg og av kronprinsbryllupet, avslutter Knut Aunbu.

- Klarer vi oss uten kvinner i to sommermåneder, så klarer vi oss uten menn de to påfølgende også, repliserer Eva Stabell, som er lite tilfreds med NRK-sjefens manglende kjønnskvotering når det gjelder sommersatsingen i NRK TV.