Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvor ble det av de tvitrende politikerne?

Post-frenetisk nettdepresjon.

AKTIV: Skulle Bård Vegar Solhjell ryke ut av regjeringen, skyldes det ikke manglende innsats i sosiale medier. I motsetning til mange politikerkolleger har Solhjell vært aktiv på nettet også etter valget. Foto: SCANPIX
AKTIV: Skulle Bård Vegar Solhjell ryke ut av regjeringen, skyldes det ikke manglende innsats i sosiale medier. I motsetning til mange politikerkolleger har Solhjell vært aktiv på nettet også etter valget. Foto: SCANPIX Vis mer

||| (Dagbladet.no): Implisitt melding til deg fra politikerne du møtte før valget på ditt lokale nettsamfunn: Du var ikke en verdifull samtalepartner likevel. Du var bare en velger som skulle verves.

VALGKAMPEN gjorde nettet politisk, skrev jeg i en kommentar etter valget. En av grunnene til at det ble slik, var at politikerne som sto til valg selv dukket opp på nettet.

For første gang ved et norsk valg var en lang rekke ledende politikere mer eller mindre aktive på nettet, som bloggere, tvitrere og deltakere i ulike nettaktiviteter i regi av eget parti, etablerte medier og nye nettaktører.

Det var imidlertid bare et fåtall av de kvitrende, Facebook-publiserende politikerne som hadde overbevist oss surmagede skeptikere om at de virkelig var blitt netthoder, med alt det innebærer av tung, nerdete bagasje og empirisk dybdeinnsikt i hvordan nettfolket snakker sammen.

DESSVERRE kan det se ut som om det var som vi mistenkte. NTB rapporterte nylig at politikernes interesse for å ytre seg i sosiale medier har falt markant etter valget. Mer spesifikt hadde telegrambyrået sett nærmere på politikernes bruk av Twitter, mikrobloggingstjenesten som lar deg mobbe dine politiske motstandere på maksimalt 140 tegn.

Regjeringen først: Av i alt 19 regjeringsmedlemmer er elleve å finne på Twitter. Bare seks av dem hadde sagt noe etter valgnatta 16. september.

IKKE OVERRASKENDE var de to mest aktive politikere som også lenge før valget hadde demonstrert genuin interesse for nettet og nettrelaterte politiske spørsmål. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV), også kjent som @bardvegar, hadde rukket å tvitre meget respektable 44 ganger etter valget. På andreplass kom partikollega og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys  (@HeidiGrandeR), med 18 tvitringer da NTB gjorde sin opptelling. En stigende Twitterstjerne som utenriksminister Jonas Gahr Støre (@jonas_ap) har også holdet et respektabelt trøkk, med nærmere 20 oppdateringer siden valget. Så har da også Støre vist genuin interesse for og glede av det nye kortformatet.

Som tidligere påpekt kan ikke det samme sies om hans regjeringssjef.

Statsministeren (@jensstoltenberg) har tvitret tre meldinger siden valget, ingen av dem spesielt minneverdige. Bildet er omtrent det samme for Stortinget i sin helhet. 65 av de 169 representantene har en Twitter-konto. 43 av de 65 har sagt noe etter valget, men få er aktive. Bare 26 har tvitret i oktober, fortsatt ifølge NTB.

Kanskje er sannheten så brutalt enkel som at politikere flest ikke har tid. Eller er det noe med formatets uformelle gjennomsiktighet som i lengden blir for anstrengende for den jevne toppolitiker?

TIL FORSVAR for genuint nettsosiale politikere som bare er litt slitne og leie etter hektisk nettaktivitet i valgkampen, og som akter å komme sterkere tilbake, skal det sies at en post-frenetisk Twitterdepresjon kan ramme noen og en hver.

Undertegnede har selv bare tvitret rundt regnet 70 ganger siden valget.


Følg meg på Twitter: @janomdahl

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling