Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse Film «Petter Kanin»

Hvor ble det av den britiske sjarmen?

Kaninene er fine, de, men litt masete.

Petter Kanin kommer på kino 16. februar 2018. Følg oss for flere filmtrailere og klipp: https://www.youtube.com/uipnorway Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Et av britenes fremste fortrinn, i alle fall den versjonen av dem som har blitt portrettert igjen og igjen, i bøker for barn og for voksne, har vært den beherskede fremtoningen. Greit at det herjer et følelseskaos et sted bak de stive overleppene og de stive kravene, men dette er ikke et folkeferd som har hatt for vane å glemme å si please og thank you.

Petter Kanin

2 1 6

Familiefilm

Regi:

Will Gluck

Skuespillere:

Christopher Staib, Anders Bye, Siri Nilsen

Premieredato:

16. februar 2018

Aldersgrense:

6 år

Orginaltittel:

Peter Rabbit

Se alle anmeldelser

Så heller ikke i de klassiske bøkene til Beatrix Potter, selv om de erkebritiske protagonistene tilhører faunaen i øyrikets Lake District. Men i den nye filmversjonen, «Petter Kanin», har Petter og følgesvennene hans, trillingsøstrene og den engstelige fetteren, blitt oppdatert til tennene. Slik sett har de blitt mindre distinkte, og likere andre helter og antihelter i nyere animasjonsfilm: Frenetiske og høyrøstede, og iblant rett ut vulgære. Opptrinnene er tonsatt av det aller mest banalt åpenbare av nesten-ny popmusikk. Hva ville vel Miss Potter ha sagt.

Nervøs urbanist

Uansett ville hun antagelig ikke hatt noe mot å bli oppdatet selv, i vakre Rose Byrnes skikkelse. Byrne spiller, ahem, «Bea», som vokter Petter og de andre kaninene mot vreden til hageeieren Gregersen, og som lager abstrakte malerier som ingen skjønner opp eller ned på. Situasjonen skal snart endre seg, for dem alle, når Gregersens hus overtas av arvingen hans, unge Thomas (Domnhall Gleeson), en nervøs urbanist som møter landsbygda med den aller største skepsis.

Han faller for Bea, men ikke for kaninene. Gleeson gir seg hen til dobbeltrollen som helt og skurk, samtidig, og blir en fin skikkelse som vekker mer ambivalens enn de fleste barnefilmbanditter.

«Alene hjemme»-vibber

Landsbygda Thomas avskyr viser seg ellers fra sin mest innbydende side, og kaninene selv er nydelig animert. Scenen synes å være satt for en mer nennsom og sjarmerende film enn hva som faktisk foreligger, som minner mer om en britisk, desentrialisert «Alene hjemme» enn en adaptasjon av de dekorative bildebøkene. Her er et og annet øyeblikk av lykkelig slapstick og spiss ironi som får «Petter Kanin» til å svinge. Men det føles som om de er kjøpt for en kaninsjel, eller nærmere bestemt fem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!