Hvor ble det av piratflagget?

Lav Jack Sparrow-faktor i The Pirate Bay-saken.

FLAGGET TIL TOPPS, MEN IKKE I RETTSSALEN: Det var The Pirate Bays tilhengere som viste piratflagget under åpningen av rettssaken i Stockholm. Blant de tiltalte var bråkjekkhet og nettvisjoner erstattet av et systematisk forsøk på å bagatellisere The Pirate Bays betydning for nettsamfunnet, og de tiltaltes betydning for The Pirate Bay, skriver DB.nos kommentator. Foto: SCANPIX
FLAGGET TIL TOPPS, MEN IKKE I RETTSSALEN: Det var The Pirate Bays tilhengere som viste piratflagget under åpningen av rettssaken i Stockholm. Blant de tiltalte var bråkjekkhet og nettvisjoner erstattet av et systematisk forsøk på å bagatellisere The Pirate Bays betydning for nettsamfunnet, og de tiltaltes betydning for The Pirate Bay, skriver DB.nos kommentator. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hvem vinner i The Pirate Bay-rettsaken? Alle som snakker om den kanskje mest prinsipielle rettsaken i Europa i vårt århundre stiller spørsmålet, men knapt noen våger å tippe svaret.

Utfallet er helt åpent.

Selv om frontene er klare og tydelige, og selv om de fleste som fulgte saken later til å mene som meg; at aktoratet og saksøkerne ikke styrket sin sak i løpet av de to ukene rettsaken varte, er The Pirate Bay-rettsaken juss i ukjent territorium.

Det hele henger på hvordan dommerne i Stockholm tingrätt leser saken. De har få, om noen, tilsvarende saker å lene seg på.

DET ER IKKE NØDVENDIGVIS slik at utfallet av rettsaken i seg selv vil få umiddelbare og dramatiske konsekvenser for andre enn de tiltalte. For dem vil en fellelse være dramatisk. Men en fellende dom vil neppe redusere omfanget av ulovlig fildeling, og en frikjennelse vil knapt endre underholdningsindustriens negative konfrontasjonsstrategi.

Likevel skal det skapes juridisk presedens som kan få globale og vidtrekkende konsekvenser, langt utenfor de umiddelbare spørsmålene i tilknytning til fildeling og opphavsrett.

Det globale nettsamfunnet, underholdningsindustrien, nettindustrien, personvernforkjempere, politikere og det juridiske fagmiljøet vil lese dommen med argusøyne når den foreligger 17. april.

DEN ENDELIGE AVGJØRELSEN må vi imidlertid vente atskillig lenger på. Uansett utfall vil kjennelsen bli anket til en høyere rettsinstans, hovretten, og derfra like sikkert videre til høyesterett. Her står det så mye på spill at ingen av partene vil gi seg før de må.

Det kan ta flere år før den endelige avgjørelsen foreligger i The Pirate Bay-saken.

DB.no var på plass i rettsalen i Stockholm tingrätt den første uka, og fulgte saken tett med lyd, twitterinnhold under søkeordet #spectrial og oppsummeringer også den andre uka.

Trolig ligger de tiltaltes beste håp i at dommerne følger en av forsvarernes oppfordring om ikke å la det gå politikk i saken. Det burde være en selvfølge, men er det ikke.

DET MEST OPPSIKTSVEKKENDE ved rettsaken har ikke vært aktoratets manglende tekniske dybdeinnsikt. Ikke hvordan en viktig del av tiltalen plutselig ble droppet på grunn av manglende bevis. Ikke avstanden mellom de to sidene i forståelsen av nettets, nettkulturens og fildelingens rolle i samfunnet. Ikke hvordan de ansvarlige bak et nettsted med navnet The Pirate Bay hevder at lenking til piratkopiert materiale ikke har vært tjenestens hovedhensikt. Ikke forskjellene i regnemetode som gjør at aktoratet hevder de tiltalte har tjent millioner, mens forsvaret mener virksomheten har gått med underskudd. Ikke hvordan aktoratet presenterer dette som en opphavsrettsak, mens forsvaret hevder det er en strafferettssak som handler om hvorvidt det kan bevises utenfor enhver rimelig tvil at de tiltalte har medvirket aktivt til andres ulovlige handlinger.

Nei, det mest oppsiktsvekkende har faktisk vært å se hvordan The Pirate Bay-bakmennene har gjemt unna piratflagget
.

De siste årene har Peter Sunde og Fredrik Neij vært intelligente, teknologisk sofistikerte og visjonære talsmenn for The Pirate Bay, nettet og delingskulturen, og samtidig arrogante og frekke i sin argumentasjon mot den konservative underholdningsindustrien.

MEN I RETTSSALEN har pipa fått en annen lyd. Det har slått meg en rekke ganger disse to ukene; hvordan bråkjekkhet og nettvisjoner er erstattet av et systematisk forsøk på å bagatellisere The Pirate Bays betydning for nettsamfunnet, og de tiltaltes betydning for The Pirate Bay.

I stedet for å stå på barrikadene for delingskulturen og mot dinosaurene i film- og platebransjen, har de tiltalte og deres advokater fremstilt seg som bare ditt eller bare datt; bare systemansvarlig, bare medietalsmann, bare uskyldige mellommenn.

Det er forståelig nok. Et søksmål på 110 millioner kroner og påstand om ett års fengsel er blodig alvor. Det er også riktig som de  tiltalte hevder, at saken bør avgjøres på rent juridisk grunnlag, og ikke farges av politikk, kultur og særinteresser.

Men som en lederskribent i Wired påpeker: Man sitter litt igjen med følelsen av at de tilalte sier: «Ikke straff oss! Straff de 22 millioner brukerne våre! Det er de som er skurkene!»

Det er et forsåvidt et godt og helt sentralt forsvarsargument, for det er vitterlig brukerne som bryter opphavsretten når de laster ned piratkopiert materiale.

Men det er ikke mye Jack Sparrow over det. Våger de tiltalte å heise piratflagget til topps i neste runde?

DB.no fulgte rettssaken:

Krever at du stenges ute fra The Pirate Bay
Nye beviser mot The Pirate Bay i dag?
- Pirate Bay har vunnet halve saken
-Pirate Bay bør ikke juble for tidlig
Krever ekstra erstatning for sexannonser
Derfor bør Pirate Bay punge ut 100 mill
Derfor må Pirate Bay frikjennes
YouTube-bevis mot Pirate Bay-gründer
Nå skal Pirate Bay-gutta grilles
Hånet trusler fra film- og platebransjen
Hvor ble det av Pirate Bay-pengene?
Sår tvil om Pirate Bay-vitners tekniske kompetanse
Etter The Pirate Bay-saken kommer IPRED-loven
Det er umulig å konkurrere med gratis fildeling
Sinnene i kok under Pirate Bay-rettssaken
Fikk blomster fra hele internett
Noen forsøker å ta fra deg internett
Telenor sperrer ikke The Pirate Bay
Krever ett års fengsel for Pirate Bay-tiltalte
Norsk søksmål kan føre til internettsensur

The Pirate Bay-saken

* Nettside startet i 2003, av et knippe internett- og teknologiaktivister med utspring i svenske Piratbyrån.

 

* Ifølge motstanderne er The Pirate Bays bakmenn skyldige i å legge til rette for brudd på åndsverksloven, som påfører underholdsningsindustrien milliardtap. Bakmennene selv hevder de bare legger til rette for at folk skal kunne dele filer, og at de ikke skiller mellom lovlig og ulovlig materiale.

 

* 31. mai 2006 raidet svensk politi lokalene der The Pirate Bay hadde sine servere. Fire av bakmennene ble siden tiltalt for medvirkning til brudd på åndsverksloven.

 

* Raidet skremte ikke folk fra å bruke nettsiden. Noen få dager etter politiaksjonen var siden oppe igjen, og per i dag har de 25 millioner brukere.

 

* Rettighetshaverne håper å kunne gå rettens vei for å få internettleverandørene til å blokkere folks tilgang til The Pirate Bay. En rettskraftig dom mot nettstedet i Sverige vil trolig kunne lette dette arbeidet betraktelig.  

 

* De tiltalte i saken risikerer å måtte betale over 110 millioner kroner i erstatning. De risikerer også to års fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer