Hvor ble det av tv-jentene?

Underholdning er menns domene i tv-verdenen. Mens programledere som Ivar Dyrhaug, Tande-P, Petter Nome og Dan Børge Akerø kommer tilbake på skjermen igjen og igjen, er jentenes programlederkarrierer ofte av kort varighet.

Dan Børge Akerø, Fredrik Skavlan og Ivar Dyrhaug sikrer NRK enorme seertall med sine underholdningsprogrammer i helgene. Også Tande-P, Tore Strømøy og Petter Nome er vanligvis sikre stikk for NRK. Men hvor er jentene?

- Det fins veldig få dyktige kvinnelige programledere, Hilde Hummelvoll er unntaket som bekrefter regelen. Hun er i elitedivisjonen og like stor som gutta. Jeg tror ikke det har noe med undertrykking å gjøre, det er ikke sånn at det skal være en mannlig programleder. Det er heller jentene som ikke vil. Kanskje de ikke orker påkjenningen det er å lede helgeunderholdningen, sier Vidar Nordli-Mathisen, administrerende direktør i Rubicon.

Guttetrøkk

En rekke jenter har prøvd seg på å lede underholdningsprogrammer, men med få unntak forsvinner de kjapt fra skjermen igjen.

- Min gamle sjef i underholdningsavdelingen i NRK, Tordis Aavatsmark, og jeg diskuterte problemet med å finne kvinnelige programledere flere ganger, og NRK har hatt kampanjer for å få jentene på skjermen i underholdningsprogrammer. Dette handler om jentenes egne holdninger, det fins rett og slett mer trøkk hos gutta, tror Nordli-Mathisen.

Også Kalle Lisberg, sjef for Modern Times Group som blant annet eier TV3, tror problemet ligger hos jentene og ikke i tv-selskapene:

- Det er veldig vanskelig å finne dyktige folk til programlederfaget, for tv er et brutalt medium. Du kan være strålende morsom i virkeligheten, men det er slett ikke sikkert at det når gjennom tv-ruta. Einar Førde er et sånt eksempel, han vinner alle møter og forsamlinger, men virker ofte som en grinebiter på tv, sier Lisberg.

Og legger til:

- Dyrhaug, Skavlan og Akerø er gutter som åpenbart har en utstråling. Det fins noen sånne jenter også, som Anne-Kat. Hærland og Synnøve Svabø, men gutta er i flertall. Jeg har jaktet på gode kvinnelige programledere de siste ti årene. En god programleder må ha utstråling, nærvær og kunne by på seg selv. Det største problemet for jentene er ofte det berømte glasstaket, de tør ikke å slippe seg løs og være rause med seg selv. De er ofte redde for den referansegruppa som venner og familie er. Det er et problem. Jenter er altfor opptatt av å være politisk korrekte, hevder Kalle Lisberg.

Akerø i kjøleskapet

- Hva er det som gjør at de samme programlederne igjen og igjen har sånn suksess?

- Når det gjelder NRKs suksessgutter, så er det klart at når du har funnet en formel som fungerer, så holder du deg til den. Å satse på nye konsepter og programledere er veldig risikabelt. Det er enklere å satse på den trygge, gode programlederen du vet leverer. Dan Børge Akerø hadde et «Tonight Show»-inspirert program på TV2 som ikke var en stor suksess, men det tror jeg hadde mer med Akerø å gjøre enn kanalen. Han trengte å være i kjøleskapet en periode. Nå har han et konsept som passer ham, og da er han verdens beste programleder, mener Kalle Lisberg.

- Dette er dyktige programledere, og NRK er flinke til å lage konsepter som passer dem. Vi er et konservativt folk, og det å se helgeunderholdningen på NRK sitter i ryggmargen. Men for å få det reelle bildet må vi vente noen uker til TV2s helgesatsing har etablert seg. Jeg tror for eksempel at «Vil du bli millionær» på TV2 kommer til å være større enn «Beat for Beat» før sesongen er over, sier Vidar Nordli-Mathisen.

MONA HØINESS: Ledet debattprogramet "Argus" på TV3 i 1993 og 1994, og sommerserien "På solsiden" på TV# i 1994.