Hvor blir det av 22. juli-romanene?

Lillehammer-debatt om engasjementet som forsvant fra litteraturen.

LITTERATURDEBATT: F.v. Ingunn Økland, Arne Borge og Roskva Koritzinsky deltok i debatten om engasjementet i litteraturen, på litteraturfestivalen på Lillehammer i dag.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
LITTERATURDEBATT: F.v. Ingunn Økland, Arne Borge og Roskva Koritzinsky deltok i debatten om engasjementet i litteraturen, på litteraturfestivalen på Lillehammer i dag. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) - Et tema er påfallende underprioritert i norsk litteratur, nemlig terrorangrepet 22. juli, sa Ingunn Økland, kritiker i Aftenposten, under bibliotekdebatten på litteraturfestivalen på Lillehammer i dag.

Sammen med kritiker i Vagant, Arne Borge, forfatter Roskva Koritzinsky og panelleder Vidar Kvalshaug, diskuterte hun «Engasjementet som forsvant», og hvorvidt de nye, unge forfatterne er mer opptatt av sitt indre enn av verden utenfor. «Vi etterlyser mere bråk», het det i programomtalen.

Økland synes det er spesielt at en så stor og viktig hendelse som terrorangrepet ikke er mer omtalt i litteraturen, og undret på om mange av de unge forfatterne er redde for å trå feil.

- Overfladisk lesning Borge sa seg delvis uenig i at 22. juli har vært fraværende i litteraturen, og pekte på Eivind Evjemos roman «Velkommen til oss», der et eldre par som har mistet en sønn opplever at terrorangrepet får sorgen til å blusse opp igjen.

- Jeg sitter ikke og venter på den store 22. juli-romanen, sa han.

Roskva Koritzinsky, som ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris for debutboka «Her inne et sted» (2013), ville ikke svare på hvorfor hennes generasjon ikke har skrevet mer om temaet. Men hun er sterkt uenig i at den nye generasjonen bare er opptatt av sitt indre liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer