KOMMENTARER

Hvor blir det av mennene i samtalen om #metoo?

Kampanjen møter fortsatt sterk motstand.

KVINNER I FRONT: Fra venstre Dagbladets Martine Aurdal og Marie Simonsen, Mette Moestrup fra Danmark og Johanna hallström fra Finland. Foto: Nina Hansen
KVINNER I FRONT: Fra venstre Dagbladets Martine Aurdal og Marie Simonsen, Mette Moestrup fra Danmark og Johanna hallström fra Finland. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I en debatt arrangert av Dagbladet ble #metoo-kampanjens fortid og framtid i går tatt opp til debatt på Norsk Litteraturfestival. Johanna Holmström fra Finland kunne fortelle hvordan debattklimaet i Finland endret seg fra øredøvende stillhet til en kampanje med gjennomslag. Danske Mette Moestrup rapporterte dystert fra det som er blitt kalt «landet der #metoo går for å dø». Hun var særlig opptatt av retorikken i debatten og hvordan kampanjen er blitt kalt både heksejakt og mccarthyisme.

Ifølge kollega Marie Simonsen ligger Norge et sted midt mellom Danmark og Sverige i #metoo-intensitet. Hun minnet om at det fortsatt er en lang vei å gå, men advarte mot å gå for fort fram ved for eksempel å trekke fram enkeltsaker som skaper stor oppmerksomhet og tar fokus vekk fra det almene problemet. Det kan true med å ødelegge hele kampanjen.

Det virker som om det er en stor vilje i brede kretser til å bli kvitt hele greia. Simonsen syntes å merke en ambivalens hos eldre generasjoner, og hun påpekte at norske partiledere som Jonas Gahr Støre og Erna Solberg ga uttrykk for glede over «endelig å kunne snakke om politikk igjen» ettersom #metoo glir mer ut av debatten. Slike utsagn vitner ikke om maksimal forståelse av hvor skoen trykker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer