- Hvor blir det av rocken?

Tidligere artistpromotør etterlyser rock i årets Rockheim-nominasjoner.

ETTERLYSER ROCK: Bjørn B. Jacobsen mener Rockheim må nominere og innlemme flere rockeartister inn i sin Hall of Fame. Foto: Privat, Ole Morten Melgård / Dagbladet
ETTERLYSER ROCK: Bjørn B. Jacobsen mener Rockheim må nominere og innlemme flere rockeartister inn i sin Hall of Fame. Foto: Privat, Ole Morten Melgård / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Hvert år innlemmes et knippe artister i Rockheims Hall of Fame. Før det bestemmes hvem som får den den heder og ære som ligger i det, offentliggjør juryen en rekke nominerte navn.

Årets nominerte artister er blant andre Karin Krog, Jens Book-Jensen og Motorpsycho. Sissel Kyrkjebø, Bjørn Eidsvåg og Finn Kalvik er også nominert.

Det er det ikke alle som mener de fortjener. Ikke fordi de ikke har nok fartstid i stt virke, men fordi de ikke er rockeartister.

PR-rådgiver og tidligere artistpromotør Bjørn B. Jacobsen etterlyser mer rock til Rockheim.

Savner «de store» Jacobsen understreker at han har respekt for alle artistene som er nominert, men at han mener de er nominert på feil grunnlag. Dette på bakgrunn av Rockheims navn.

- Det jeg egentlig savner her er musikk fra tida jeg selv jobba i bransjen, altså rocken på 70-tallet. Hvor har det blitt av de store banda som Junipher Greene, Saft og Aunt Mary? Hvor har det blitt av rocken?, spør Jacobsen.

Tidligere har Jacobsen uttalt at han mener at de nominerte kommer fra for mange andre sjangre. Han har til gode å se det han definerer som nominasjoner fra den norske rockeepoken.

- Hvor blir det av rocken?

- Det er noen rockepersonligheter nominert, men bandene er nesten borte. Jeg savner en klar sjangerdefinering som fungerer som kriterie for å bli nominert, mener han.

- Bør bytte navn Journalist og musikkjenner Arild Rønsen har tidligere uttalt at det bør være flere rockeartister nominert. Han har ikke snudd i påstanden, men mener skylden ligger på Rockheim selv.

- Dette er en pris for artister som har utvikla populærmusikk, men det skjønner man ikke når de går under navnet Rockheim. Det kan gi feil assosiasjoner, mener han.

Rønsen understreker at han trodde dette var en rockepris, helt til han så at blant andre Wenche Myhre og Alf Prøysen var innlemma i deres Hall of Fame.

- Når man ser Finn Kalvik blant de nominerte, tenker man kanskje at Rockheim bør bytte navn, forteller han.

- Alt er gjennomtenkt Årets jury for å bestemme de nominerte består av en rekke forskjellige kulturpersonligheter.

Den består av av leder Jan Eggum, musiker Bertine Zetlitz, rapper Lars Vaular, Rockheim-direktør Sissel Guttormsen, FONO-styrelder Larry Bringsjord, NOPA-styreleder Ingrid Kindem og musikkviter Arvid Skancke-Knutsen.

Eggum leder juryen. Til Dagbladet forteller visesangeren at han mener årets nominerte representerer et bredt spekter. Det er de stolte av.

- Det er et så bredt utvalg som mulig innenfor populærmusikken. Bredt i både alder og visdom. Vi måtte ikke lete lenge for å finne de som var verdige. Vi synes vi har et godt utvalg, og alt er gjennomtenkt etter flere møter med juryen, forklarer han.

Til kritikken stiller Eggum seg utenforstående. Han mener intensjonen aldri var å bare rose rockeartister.

- Vi skal prise populærmusikk fra hele forrige århundre og frem til nå. I tillegg er et av kriteriene for å bli nominert at artistene må ha holdt på i minimum 25 år. Rockheim er bare navnet, vi er ikke det samme som Rock'n'Roll Hall of Fame i USA, mener han.

- Vidt musikalsk spenn Prosjektleder ved Rockheim, Terje Nilsen, mener de nominerte representerer norsk populærmusikk på en god måte. Han forklarer blant annet at Karin Krog fortjener nominasjonen, til tross for at mange kanskje undrer på hvorfor hun er nominert.

- De som kjenner sin musikkhistorie vet at Karin Krogh starta som sangerinne. Det var ikke før seinere at hun starta med jazz. Hun er stor internasjonalt, men likevel har norske, kvinnelige artister mye å takke henne for, mener han.

Nilsen skjønner seg heller ikke på kritkken. Han mener blant annet at det å innlemme Alf Prøysen i deres Hall of Fame, var som om deres amerikanske søster skulle innlemmet Bob Dylan.

Han er ikke redd for at de skal gå tom for artister de kan nominere med det første.

- Underskogen av norske artister er stor og spennende, og det blir mer og mer morsomt for hvert år, avslutter han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram