Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvor blir det lokale kulturløftet av?

KULTURPOLITIKK: Regjeringens Kulturløft er en historisk satsning på kultur, men hva skjer i kommune? Det kan nesten virke som kommunene lar Kulturløftet bli et unnskyldning for at de selv skal slippe unna med å kutte i posten til kultur. Noe av intensjonen med Kulturløftet bør vel være det stikk motsatte; nemlig å stimulere og utfordre kommunene til nettopp et større fokus på, og flere midler til kultur?

Vi har nylig avholdt en trøndersk festivalkonferanse i Steinkjer, der tilnærmet samtlige trønderske festivaler, uansett genre, var til stede. I november i fjor arrangerte Steinkjer også Norsk Rockforbunds festivalkonferanse. På begge konferanser ble det spurt og diskutert; hva skjer med de kommunale tilskuddene til festivalene og kulturarrangement generelt? Det tilnærmet unisone svaret er, «ingen økning i kulturpotten», eller verre; «nedskjæringer i kulturbudsjettet i 2008».

Svaret fra kommuneledelsene er like unisone; «De økte bevillingene til kommunene ble umiddelbart, og i sin helhet, spist opp av; kommunale lønnsøkninger, nedbetaling av gjeld og generell prisstigning på tjenester».

I Steinkjer kommune er bildet identisk: et mindre kulturbudsjett i 2008, enn i 2007. Teknisk sett kunne man i fjor bruke noe av kommunens næringsfond til kulturaktiviteter. Det har man i år bestemt at man ikke kan. I sum vil det bety mindre midler til kultur i 2008, enn i 2007.

Kultur har alltid vært kommunenes slaktoffer nr. 1 når det må kuttes i budsjettene. «Basispostene må dekkes først». Idrett er innenfor denne basisposten, for tilskuddene til idrett må jo opprettholdes. Det er imidlertid en realitet at det gjennomsnittlige forbruket av kultur, faktisk har passert forbruket av idrett i Norge i dag. Bør ikke det fortelle politikerne i kommune at folk ønsker en økt satsning på kulturtilbud? Regjeringens kulturløft er ikke bare en gave, men like mye et signal, om en økt forståelse for kulturens verdi. Langt utover underholdningsverdien, så handler satsning på kultur om en bevisst visjon om næringsutvikling innen kultursektoren, det handler om trivsel, bolyst, stolthet, som igjen er distriktspolitikk i praksis: Et godt kulturtilbud er et meget effektivt, godt dokumentert middel til bosetting i distriktene. Det er derfor noe skuffende å oppleve at i det kommunale Norge har kulturens verdi fortsatt ikke slått inn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media