<strong>TRON ØGRIM:</strong>  Han ville fylt 67 år i dag. To biografier om den avdøde ML-guruen er på gang. Foto: Anders Grønneberg
TRON ØGRIM: Han ville fylt 67 år i dag. To biografier om den avdøde ML-guruen er på gang. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

KOMMENTARER

Hvor bliver Øgrim?

Gang på gang er det varslet at to biografier om AKP-guru Tron Øgrim er like om hjørnet. Men det er fortsatt helt i det blå når de kommer, om de da kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tron Øgrim ville blitt 67 år i dag, 27. juni. Han var karismatisk hovedstrateg for den legendariske ml-rørsla som herjet norsk offentlighet og organisasjonsliv på 70-tallet, og samtidig en motsetningsfylt og hyperproduktiv politisk skribent, foredragsholder og snurrig klovn. Det er knyttet stor forventning til å få belyst hans mindre kjente sider. Familiebakgrunnen i Frelsesarmeen, interessen for science fiction, esperanto-entusiasmen og de mange absurde forsvarsskriftene for regimene i Albania, Stalin-Sovjet, Kina og Kambodsja og generelt for maoismens «riktige tanker», må være en gullgruve for en real biografi.

Håkon Kolmannskog skulle skrive en «politisk biografi», men problemet var at de etterlatte ikke ville gi ham tilgang til Øgrims papirer. Ikke ville de snakke med ham heller. Øgrim-søster Leikny uttalte til Klassekampen i 2012 at hun ikke likte Kolmannskogs agenda: «Han samarbeider ikke vi med. Men jeg har ikke lyst til å kommentere det nærmere.»

Familien ville derimot at en annen skulle få papirene for å skrive en bedre (?) Øgrim-biografi, og valget falt på NRK-journalist Bo Brekke. Han har lang fartstid fra rørsla, med særlig innsats i «Yrkesskoleelevenes og lærlingenes interesseorganisasjon». Her svingte han kostene sent på 70-tallet sammen med en annen BB, nåværende Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen.

Håkon Kolmannskog tilhører derimot generasjonen etter og var politisk aktiv på 90-tallet og ansatt i Klassekampen på 2000-tallet. Han skrev hovedfag i historie om ml-rørslas «sentralkomité», og tok da opp en rekke lange samtaler med Øgrim. De utgjør grunnlaget for hans framstilling.

Begge forfattere har hatt både permisjoner og stipender, noen hele 5-6 år tilbake, men ingen ser ut til å komme i mål. Bare det faktum at det skrives to bøker om denne mannen, som aldri hadde noen viktige offisielle verv, men likefullt blir ansett som ml-rørslas sentrale premissleverandør, er usedvanlig. Kanskje de ikke klarer å gripe den endelige formen for sine framstillinger fordi objektet selv var så formløs, så skiftende, så lunefull og samtidig så knallhard? Helheten glipper.

Det spørs om ikke de to heller burde møtes og ta en skikkelig prat om hva dette handler om. Kan det være en bedre idé om materialet slås sammen og overlates til en tredje person som så fletter sammen framstillingene? Det vil helt sikkert bli en bedre bok, særlig hvis den blir skrevet uten påholden penn for å tilfredsstille varsomhetshensyn fra interessenter. Tiden går. La oss få historiene om Tron Øgrim før alt er glemt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer