KOMMENTARER

Hvor bliver Øgrim?

Gang på gang er det varslet at to biografier om AKP-guru Tron Øgrim er like om hjørnet. Men det er fortsatt helt i det blå når de kommer, om de da kommer.

TRON ØGRIM:  Han ville fylt 67 år i dag. To biografier om den avdøde ML-guruen er på gang. Foto: Anders Grønneberg
TRON ØGRIM: Han ville fylt 67 år i dag. To biografier om den avdøde ML-guruen er på gang. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tron Øgrim ville blitt 67 år i dag, 27. juni. Han var karismatisk hovedstrateg for den legendariske ml-rørsla som herjet norsk offentlighet og organisasjonsliv på 70-tallet, og samtidig en motsetningsfylt og hyperproduktiv politisk skribent, foredragsholder og snurrig klovn. Det er knyttet stor forventning til å få belyst hans mindre kjente sider. Familiebakgrunnen i Frelsesarmeen, interessen for science fiction, esperanto-entusiasmen og de mange absurde forsvarsskriftene for regimene i Albania, Stalin-Sovjet, Kina og Kambodsja og generelt for maoismens «riktige tanker», må være en gullgruve for en real biografi.

Håkon Kolmannskog skulle skrive en «politisk biografi», men problemet var at de etterlatte ikke ville gi ham tilgang til Øgrims papirer. Ikke ville de snakke med ham heller. Øgrim-søster Leikny uttalte til Klassekampen i 2012 at hun ikke likte Kolmannskogs agenda: «Han samarbeider ikke vi med. Men jeg har ikke lyst til å kommentere det nærmere.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer