Hvor dumme tror egentlig Frp velgerne deres er?

Regjeringen lurte seg selv.

KRYSTALLKLART BUDSKAP: Men misvisende, fra Fremskrittspartiets Morten Wold og Silje Hjemdal. Vis mer Vis mer
Kommentar

Den fantastiske videoen er sett hundretusenvis av ganger, selv om Fremskrittspartiet har sluttet å sponse innlegget og slettet det fra Facebook.

Silje Hjemdal har også latt filmen ligge på sin side, der hun titulerer seg selv som ombudskvinne. Antrekket hennes gir assosiasjoner til American Gothic, bakgrunnen er rotnorsk nasjonalromantikk med fjord og fjell – i et blålilla skjær. Samspillet mellom Hjemdal og partikollega Morten Wold er perfekt koordinert.

Budskapet er krystallklart: «Endelig fjerner Frp NRK-lisensen!» Partiet med slagordet «for folk flest» har som kjent i mange år ønsket å fjerne NRK-lisensen og gjøre statskanalen mer konkurranseutsatt.

«Endelig klarer vi det!» jubler Wold og Hjemdal i filmen, som avsluttes med at de river to fakturaer i stykker. Responsen ble ikke som de håpet, videoen fikk tusenvis av rasende kommentarer.

Problemet er selvsagt at velgerne slett ikke skal slutte å betale for NRK. Tvert imot: Nå må alle voksne borgere betale for statskanalen, uavhengig av om de har TV eller ikke. Folk flest må dessuten betale mer enn før, hvis de er et gjennomsnittlig par med gjennomsnittlig inntekt. Forslaget har en sosial profil: Enslige og de med aller lavest lønn får betale mindre. Men nå skal ingen slippe unna lisensfakturaen.

Morten Wold la seg flat for kritikken. Som mediepolitisk talsperson i et regjeringsparti visste han bare at lisensen skulle fjernes, sa han til Dagbladet mandag. Det er selvsagt mulig at han snakker sant. I så fall er Wold lurt av sin egen partiledelse.

Partileder Siv Jensen går imidlertid enda et skritt lenger enn Wold og Hjemdal. På Fremskrittspartiets hjemmesider ligger en begeistret artikkel med finansministeren, med samme budskap som den famøse filmen: Nå forsvinner NRK-lisensen. Det er jo sant at lisensfakturaen forsvinner. Men når Jensen sier at «Folk skal slippe særskatten», er det direkte misvisende. NRK-lisensen erstattes jo nettopp av en NRK-skatt.

«Vi har dekning for det vi sier fordi lisensen blir borte, men vi ville ikke spilt inn videoen på den måten hvis vi hadde kjennskap til hvilken finansieringsmåte som ville bli valgt. Sånn sett kom videoen litt «gæli» ut», sa Morten Wold.

Det er jo litt rart at Wold ikke hadde kjennskap til modellen som gjør at alle nå skal betale for NRK. Finansministeren kan uansett ikke påstå det samme. Siv Jensens utspill om at NRK-lisensen forsvinner ligger fremdeles ute.

Regjeringen trodde tilsynelatende at de skulle klare å spinne denne saken slik at velgerne ble lurt til å tro at regningen for NRK forsvinner fra folks privatøkonomi, sammen med fakturaen. 2400 kommentarer på Fremskrittspartiets Facebook-side sier de tar feil. Så dumme er velgerne nemlig ikke. Denne gangen lurte Frp bare seg selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.