Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvor er Afrika?

Vesten bryr seg ikke nok om å få Afrika på fote, mener den irske rockestjernen sir Bob Geldof.

FREDAG MØTTE

Bob Geldof Storbritannias statsminister Tony Blair sammen med en annen musikalsk Afrika-frelser, Bono fra rockegruppa U2. De ba begge Blair ta en ledende rolle i kampen mot aids i Afrika. Blair var på vei til årets rikingmøte, G8, i Evian-les-Bains. Verken rockestjernene eller frivillige organisasjoner tror at rikingene vil bry seg mer enn akkurat passe om det uregjerlige afrikanske kontinentet. Ikke i år heller.

OGSÅ I FJOR

sto Afrika på dagsordenen da G8 møttes i Canada. Afrikanske ledere var invitert, og det var ikke grenser for ideelle samtaler. Da møtet var slutt, stakk Russland av med potten, og handelshindringene var ikke endret. I år er det ingen som tviler på at Irak og Midtøsten kaster lange skygger over Afrikas syke, sultende og krigstrette mennesker. Ingen tror engang at de rike landene vil lette på handelsrestriksjonene. Den britiske hjelpeorganisasjonen ActionAid har nylig lagt fram en rapport som viser at krigen mot terror generelt og Irak spesielt skygger for hele det afrikanske kontinentet. Geldof sier rett ut at EUs mangel på respons på matkrisa i Etiopia er patetisk og frastøtende. For et drøyt tiår siden rocket han inn penger og oppmerksomhet til sultende i Etiopia. Nå er det ingen som tror spontanløft fra musikere har så mye for seg. Selv all verdens rockekonserter kan ikke hjelpe mot all den krig, sult og sykdom som piner det enorme kontinentet.

VESTENS OPPMERKSOMHET

har merkelig nok ikke nådd Afrika selv om hele Vest-Afrika har stått i brann. Selv om 40 millioner mennesker er truet av sult, og selv om mer enn tre millioner mennesker er døde i Kongos borgerkrig. I Ituri-provinsen i Kongos nordøstlige region frykter man massakre som likner på den verden var vitne til i Rwanda i 1994. Nå har FN bestemt seg for å sende en internasjonal styrke til området. Sverige har sagt ja til å sende soldater. Norge trekker på det. Hva skal vi svare når våre barnebarn spør oss om hva vi gjorde da store deler av Afrikas befolkning ble utryddet? spør Nicholas D. Kristof i New York Times. Det er ikke et uinteressant spørsmål for noen i Vesten.

PRESIDENT GEORGE W. BUSH

har lovet 15 milliarder dollar til bekjempelse av aids i Afrika. Det er en positiv melding fra en kant som deprimerer mange av oss med sin imperiebygging. G8-landene har også opprettet et fond, Global Fund, som skal bekjempe aids, tuberkulose og malaria i Afrika. USA har Kongressen i ryggen for å gi milliarder. Nå venter vi på EU, Russland, Canada og Japan.

Det nytter kanskje ikke lenger å bruke gitar mot sult og nød. Men det er viktig å bruke den status man fremdeles har for å skaffe oppmerksomhet om Afrikas framtid.

Takk, sir Bob.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media