TRENGER HJELP: - NAV kan ikke gjøre jobben alene, mener artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem
TRENGER HJELP: - NAV kan ikke gjøre jobben alene, mener artikkelforfatteren. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Hvor er arbeidsgiverne?

NAV trenger hjelp.

Meninger

«Derfor blir flere unge Navere,» melder Dagbladet lørdag. Langtidsledige Felix Løndal Dolejis (21) lot jobbsøkingen skli ut i fest og fyll, fordi det var «greit.» Selv gikk jeg arbeidsledig i to år, før jeg fikk praksisplass gjennom NAV. På seks måneder skrev jeg rundt 200 søknader, uten å få en eneste respons. Fem års studier og to bachelorgrader hjalp ikke, all den tid jeg var et ubeskrevet blad i en utsatt bransje.

Jeg meldte meg arbeidsledig, og oppdaget at de som kunne endre min situasjon; arbeidsgiverne, var fullstendig fraværende i mine veilederes bevissthet. Jeg fikk praksisplass til slutt, men bare etter selv å ha servert dem en liste over eksisterende bedrifter i min bransje i min by. Også Dagbladets journalist ser ut til å ha oversett denne lille, men akk så viktige detaljen. Talenthus, som det på Notodden, er vel og bra. Men ifølge artikkelen går bare 1/3 av de som avslutter tiltaket til en jobb. 1/3 har fått praksisplass, men da jobber de gratis, og er bare garantert aktivitet i 3-24 måneder.

Ikke ett sted i artikkelen er arbeidsgiverne nevnt. Heller ikke etter at to påfølgende arbeidsministre har lovet opptrapping av lønnstilskuddsordningen i Norge. Det er en alvorlig mangel. For NAV kan ikke gjøre jobben alene. Det nytter ikke med kartlegging og midlertidig sysselsetting hvis ikke også arbeidsgiversiden kjenner tiltakene for å få unge i arbeid, og vet å bruke dem.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

En praksisplass skal kartlegge kandidatens arbeidskapasitet og nytteverdi for bedriften, og skal dertil munne ut i ansettelse med eller uten lønnstilskudd. I stedet lukker bedriftene døren for godt bak kandidater som har fått arbeidstrening over tid. Kanskje fordi de ikke ønsker å betale full lønn til en kandidat som ikke presterer maksimalt. Da kan arbeidsgiver søke om lønnstilskudd. Avskrekkende kanskje, men likevel mindre ressurskrevende enn å ha en frisk og oppegående ungdom gående ledig på statens regning.

Løndal Dolejis? sterkeste ankepunkt mot jobbsøking er kjedsomheten som oppstår når resultatene uteblir. Etter 250 avslåtte søknader, støtter jeg ham helhjertet i det. Etter den 25. lurte jeg på om jeg overhodet var i stand til å utføre en jobb. Til slutt var samvær med familie og venner det eneste som ga livet kvalitet. Når ingen har bruk for ens evner, skulle det bare mangle at en kan fylle livet med gleder. Selv om man mer enn gjerne skulle hatt en jobb i stedet. Men så lenge NAV ikke har kontakt med annet arbeidsliv enn sitt eget, er det lettere sagt enn gjort.