Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Gravity»

- Hvor er bleia?

NASAs kvinnelige forskere har forskjellige favoritter blant romfilmene, men er enige om én ting: «Gravity» er verst.

REALISTISK?: «Gravity» ligner ikke på virkeligheten, mener flere av NASAs kvinnelige ansatte. Foto: Warner Bros. Pictures
REALISTISK?: «Gravity» ligner ikke på virkeligheten, mener flere av NASAs kvinnelige ansatte. Foto: Warner Bros. Pictures Vis mer

(Dagbladet): Storfilmen «Gravity» slo alle tidligere oktoberpremierer da den kom i 2013, og tjente inn over 700 millioner dollar, ifølge IndieWire.

«Gravity» forteller historien om to astronauter (Sandra Bullock og George Clooney) som blir fanget i verdensrommet etter at romskipet deres blir skadet. Det mister styrefunksjonen og flyr inn i det ukjente uten at paret får endret kurs.

Kritikerne hyllet filmen, og Hollywood Reporter mente det var «den mest realistiske og vakreste filmen som noensinne er laget om verdensrommet». Det bifalles ikke i en video fra BBC, der kvinnelige NASA-ansatte forteller hvilke romfilmer som er deres favoritter. Og hvilke som virkelig ikke holder mål.

- Søtt, lite undertøy

Lista over lite troverdig vitenskap i romfilmer er lang: «Mission to Mars», «Armageddon», «Red Planet», «Planet of the Apes», og «Spaceballs» får alle kritikk. Men ingen filmer er så lite troverdige som «Gravity», skal vi tro NASAs kvinner.

- Alt som kunne gå galt, gikk skikkelig, skikkelig galt, og det er ikke akkurat de følelsen vi vil at folk skal ha for denne industrien, påpeker en.

«Gravity» blir også kritisert for hvordan Sandra Bullock kan bevege seg i rommet, og ikke minst:

- Når hun kler av seg romdrakten har hun på seg søtt, lite undertøy. Hvor er bleia? spør Allison McIntyre, sjef for en av NASAs testoppskytningsenheter.

- Viser hvordan vi faktisk flyr

På topplista hos NASA-kvinnene havner filmer der vitenskapen er korrekt fremstilt.

- Min favoritt-romfilm er «The Martian», fordi det er dit vi skal og den viser virkelig hvor vanskelig det er, sier McIntyre.

Andre skryter av fremstillingen av deres eget yrke, hvordan «Hidden Figures» løfter frem kvinnelige NASA-forskere eller «Star Trek: The Next Generation» sin positive fremstilling av verdensrommet.

- Min favoritt-romfilm er Apollo 13. Den er virkelig relevant for hvordan vi faktisk flyr i rommet, sier astronauten Karen Nyberg. Hun får støtte fra flygeleder Emily Nelson.

- Hadde det ikke vært for Apollo 13 ville det vært skikkelig vanskelig å forklare hva jobben min er, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media