BOKJAKT: - Selv om ei bok får gode kritikker virker det ikke som om det har noe å si for bokhandlene, sier Anders T. Andersen. Han mener bokhandlene i Norge driver etter prinsippet: Her skal ingen risiko tas. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
BOKJAKT: - Selv om ei bok får gode kritikker virker det ikke som om det har noe å si for bokhandlene, sier Anders T. Andersen. Han mener bokhandlene i Norge driver etter prinsippet: Her skal ingen risiko tas. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedeskVis mer

Hvor er boka mi?

Debutanter drukner i kjendislitteratur, mener Anders T. Andersen. Vi ble med på jakt etter hans kritikerroste debutroman.

||| - Hva sa du den het? «Første verdenskrig»?

Butikkmedarbeideren på Ark-bokhandelen i Oslo sentrum vet ikke at hun spør forfatteren selv, Anders T. Andersen. Boka heter for øvrig «Thomas Olsens første verdenskrig».

I en kronikk i Aftenposten søndag gikk Andersen hardt ut mot norske bokhandlere. Han mener de er uengasjerte, blinde for nye forfattere - og i stedet utelukkende satser på kjendisforfattere enten de heter Karl Ove Knausgård eller Jan Thomas. Han påpeker at en gjennomsnittsdebutant selger 248 bøker, og at det langt fra er tilfeldig:

«Bokhandleren mottar romanen i posten, pakker boken ut og begir seg på vandring innover i butikklokalet, passerer knausgårdske hyllemeter, labber forbi panserhjerter i bøtter og spann og svinger inn forbi herr Jacobsen, og, langt der inne, bak reoler med duppeditter, artige postkort, blyanter og selvhjelpsbøker, dytter han boken langt opp i en hylle hvor støvet ligger tykt og astmaen truer.» skriver Andersen i kronikken.

Fant ikke boka
Men i denne bokhandelen i Oslo sentrum ligger ikke engang boka til Andesen bakerst i lokalet.

- Dama i kassa hadde ikke lest den, visste ikke noe om den - men hadde registrert den i en mail fra forlaget, legger han til og smiler oppgitt, sier Andersen når han kommer ut på gata.

Andersen understreker at han ikke har noe imot bestselgerforfattere, eller at bokhandlene satser på dem. Selv kan han heller ikke klage, boka hans er trykket opp i nytt opplag.

- Mitt poeng er at det behøver ikke være noen motsetning. Jeg er ikke fullstendig idiot. Jeg kan legge sammen 2 + 2, og skjønner at husleia midt i Oslo sentrum ikke er på 10 kroner måneden. Det må likevel gå an å vise at du har peiling på noe annet enn blyanter, sier han og fortsetter:

- Hva har de å tape på å løfte fram noen titler som ikke heter «Min Kamp» eller «Panserhjerte»? Bokhandlene blir Rema 1000 - bortsett fra at der setter de melka innerst, fordi de er hypp på å selge litt av alt det andre også, sier Andersen.

Skyter seg i foten
Bøker i Norge er unntatt momsplikt. Andersen spør om det er riktig, slik situasjonen er i bokhandlene i dag.

- Svikter de sitt samfunnsoppdrag?

- Det er kanskje litt bombastisk. Men de undergraver en ordning som de selv nyter godt av. De skyter seg selv i foten, eller i ræva om du vil.

- At bokhandlene var bedre før er en litt surmaga kritikk?

- Det har jeg aldri sagt. Jeg sier at de er dårlige. Det er jo nesten bare å gi opp hvis vi skal bli et land som bare består av standup, reality-tv og tabloide nyheter. Det må jo gjøre noe med oss som folk og individer hvis vi må leite oss ihjel for å finne noe som er dypere enn en sølepytt.

- Pressen flinkere enn bokhandlene
Anne B. Ragde mener pressen er flinkere til å løfte fram debutantforfattere enn bokhandlene som skal selge dem.

Selv i hjemtraktene, der debutantene ofte har større publikum, kommer ikke bøkene til sin rett, mener Ragde.

- De har nesten ikke mulighet til å gjøre om på vindusutstillingene, fordi det er så sentralstyrt, sier Ragde - som har samarbeidet med Andersen i tv-dramatiseringen av «Berlinerpoplene».

Forlagene eier de store bokhandlerkjedene. Ragde mener forlagene skyter seg selv i foten, og lurer på hvorfor de for eksempel ikke kan ha en egen debutantvegg i bokhandlene.

- Det kommer jo nok debutanter hvert år, påpeker hun.

Sympati med Andersen
Tore Renberg har sympati med Andersens utspill, men har samtidig ingen tro på at bokhandlene noensinne vil drive med veldedighet.

- Det tar lang tid å bli en etablert forfatter. Jeg brukte åtte år. Det er bare du selv som kan skaffe deg dette rommet, og det gjør du ved å skrive så gode bøker som mulig. Det krever tid og tålmodighet, sier han.

Leder i forfatterforeningen, Anne Oterholm, er enig i mye av kritikken Andersen kommer med.

- I dag er det langt flere bokhandlere som tar inn debutanter enn tidligere. Men det hjelper ikke bare å ta inn bøkene. Det har skjedd en kommersialisering, med stabelsalg. Og de stablene er høye, sier hun.

Hun mener bokhandlene må satse på fagkunnskap, hvis de skal overleve i kamp med nettbokhandler og ebøker.

- Og der er det stor forskjell mellom bokhandlene. Noen er gode, og noen er veldig dårlige, sier Oterholm.