Hvor er Dagsnytt?

«Her er Dagsnytt», sa radiostemmene i opptil flere mannsaldrer. Den gang visste lytterne når og hvor Dagsnytt fylte eteren. Nyhetene i radio hadde til og med sin daglige hovedsending så seint som klokka 19.30 for ikke så altfor mange år siden. Nå sier radiostemmene «Her er NRK-Dagsnytt» og legger alltid til hva klokka er. Og det trenger vi saktens å bli fortalt, for det har neppe gått mer enn en halvtime siden sist vi hørte radionyhetenes kjenningsmelodi.

«Alltid børs»

Hvis det da ikke var «NRK-Alltid nyheter» vi hørte på forrige gang. Eller «Alltid børs», som en ihuga radiolytter jeg kjenner kaller den stasjonen. Han er gått lei av at børsmeldingene gjentas mellom hver tredje eller fjerde melding hentet fra Reuters eller NTB, men er en konservativ lytter som ikke uten videre skifter stasjon.

Felles for «Alltid nyheter» og «Alltid Dagsnytt» er uansett at sendingene tar form av mer og mer registreringsjournalistikk - i korte setninger og kort perspektiv, enten det tar to minutter eller tredve å høre på. Alt har preg av bulletiner, og selv om det stilles spørsmål underveis, er de sjelden av en så overraskende karakter at lytteren hopper i bilsete eller lenestol.

Registrering

For alt hva jeg vet, er «NRK-Dagsnytt» den store taperen i NRKs såkalte bimediale satsing, det som førte til dannelsen av den «aller største nyhetsdivisjonen», av NRK kalt «NYDI». Men om så skulle være tilfelle, skjønner jeg fortsatt ikke hvorfor dropsene skal spises opp i sendinger som «Her og nå» (NRK P1) eller spares til «Dagsnytt Atten» (NRK P2). Mer enn gode radioprogrammer begge to, og opptil flere ganger per uke i stand til å forfølge og utvikle den dagsorden som dagsavisene skaper. Men sendingene går i hver sin snaue time og på hver sin kanal. «Dagsnytt» er der hele tida - og kunne i går gjort mye mer enn halvtime for halvtime å registrere at rederiet «Green Management» ikke vil rydde opp etter seg utenfor Haugesund og at LO vil avgiftsbelegge uorganiserte arbeidstakere.