Hvor er de late?

SYKEFRAVÆRET: Nordmenn får på pukkelen av sine egne for å ha slett arbeidsmoral. Men stemmer dette bildet egentlig med virkeligheten?

SYKE SOM FØR: Hvor er de late anno 2009, sier du? Ifølge Statistisk sentralbyrå er sykefraværet i dag omtrent det
samme som i 1970, til tross for et generelt tøffere arbeidsmiljø i dag. På dette bildet representeres den norske arbeidsmauren
ved Freia-ansatte i 1994, i full sving med produksjonen av «Kong Haakon». Foto: Scanpix
SYKE SOM FØR: Hvor er de late anno 2009, sier du? Ifølge Statistisk sentralbyrå er sykefraværet i dag omtrent det samme som i 1970, til tross for et generelt tøffere arbeidsmiljø i dag. På dette bildet representeres den norske arbeidsmauren ved Freia-ansatte i 1994, i full sving med produksjonen av «Kong Haakon». Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Angrepene på sykelønnsordningen er etter hvert blitt ganske voldsomme. Denne ordningen som har hatt stor støtte både i folket og på Stortinget, blir nå karakterisert som en ordning som favoriserer de late, unnasluntrerne, de med lav arbeidsmoral.

Og fordi det må være mange av dem (oss?) har vi fått et høyt sykefravær i Norge, angivelig det høyeste i hele verden.

Til tross for at Statistisk sentralbyrå (SSB) kan fortelle at fraværet nå er omtrent på samme nivå som på 1970-tallet, er det fritt fram for fantasifulle påstander om det norske sykefraværet. SSB kan fortelle at fraværet svinger litt, som oftest motsatt av svingninger i arbeidsløsheten. Dessuten er korttidsfraværet, 1- 3 dager, det som kan settes i sammenheng med akutt sykelighet, konstant på cirka 1,5 prosent.

I stedet for å beklage oss over selve sykelønnsordningen bør vi derfor begrense oss til å snakke om hva sykefraværet koster, for det er ikke fraværet, men utgiftene det medfører som går opp. Det går ikke opp fordi vi er mer syke enn før, men fordi vi er flere, fordi vi har en høyere yrkesdeltakelse enn noe annet land, fordi vi får høyere lønn og fordi vi har verdens beste sykelønnsordning. Derfor kan det være riktig at vi har verdens høyeste utgifter til sykefravær, men vi er også verdens rikeste nasjon og er stolte over å ha en velferdsstat, så hvilket land skulle ha høyere sykefraværsutgifter enn oss?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer