Hvor er det blitt av alle gutta?

Henning Berg var en av gutta. Drillos. De som ble NASJONALE IKONER, etter å ha slått Polen og gått til VM i 1993. I dag spør vi oss: Hva har skjedd?

Poeten og forfatteren Lars Saabye Christensen har skrevet om følelsen av å miste gutta. I diktsamlingen «Åsteder», fra 1982.

/hvor er Pål som stod i gål

og redda på streken

hvor er Nils som drakk pils

med sugerør og hadde teken/

Og i den grad man kan overføre poesi til fotball, så føles tomheten Christensen beskriver usedvanlig levende i et brennende fotballsinn. To døgn etter at en nigeriansk polakk mest sannsynlig sendte Norge ut av VM 2002.

I GÅR VANDRET den eneste gjenværende av gutta, Henning Berg, blek inn på Toppidrettsentret for å møte pressen etter Polen-kampen.

«Gutta» skal ikke være på Toppidrettsentret. De passer ikke inn her. Dette hadde ikke skjedd i Myggens dager, tenkte jeg da jeg sto og iakttok Henning Berg.

Så jeg mannet meg opp. Og spurte om han savnet noen. Av gutta. Fra den gangen vi alle hyllet. Og ikke gråt over norske fotballspillere.

- Jeg vet ikke om jeg vil nevne noen spesielle. Da blir det bare tolket i den retningen av at jeg mener de som spiller på deres plasser i dag, ikke er bra nok, sier Henning.

- Du kan jo nevne flere?

- Tja, Erik Thorstvedt, kanskje, he, he.

- Men han er jo med som keepertrener i laget?

- Nei, det var en spøk.

MEN ETTER EN LITEN kunstpause har Henning fått tenkt seg bedre om.

- Jeg savner Erik Mykland... av rent sportslige årsaker, altså.

- Hvorfor det?

- Fordi han er en fantastisk bra fotballspiller. Han har dessuten vært med like lenge som meg. Han har vel rundt 80 landskamper, han også.

Henning savner altså Erik. Svirebrødrene. De som satte nasjonen på hodet i Frankrike-VM. Etter fire pils, og så vidt jeg vet, ingen pizza. Pressen slaktet dem. Ville sende dem hjem. Men Erik og Henning var helter. De ble værende. Og slo Brasil. Fordi de var to av gutta.

/hvor var det det butta

hvor var det egentlig det butta

hvor er det blitt av alle gutta?/

HENNING BERG. Landslagskapteinen. Champions League-vinneren. Mangemillionæren. Folkehelten. Syndebukken. Han vet ikke hvor det butta.

- Hvorfor har landslaget mistet magien?

- Den gangen vi slo igjennom, så var det noe helt nytt. Kampene gikk jo nesten ikke på TV. Folk var ikke vant til at Norge spilte bra og slo gode nasjoner, sier han.

- Men når bare 15000 møter opp for å se på en av tidenes mest viktige landskamper, så må vel det bekymre deg?

- Nei, jeg synes 15000 var bra, jeg. Det var jo skikkelig kaldt, og til å være så tidlig på året, så synes jeg det var bra oppmøte.

Berg minner meg om sist Norge spilte mot Polen på Ullevaal. Jeg husker det godt. Fra sete 17, rad ti, felt F på den gamle Coca-Cola-tribunen. Jeg hadde kjøpt billetten på svartebørs. Jeg var der som tilskuer. En av 24000 betalende.

- Vi vant 1- 0 på en scoring av Jostein etter dødball. Erik Thorstvedt ble utvist, og vi spilte elendig. Det måtte ha vært verdens kjedeligste fotballkamp for tilskuerne, sier Henning.

Men det var det ikke. Fordi vi vant. Eller de vant. Gutta. Jeg husker til og med at sidemannen, en helt fremmed mann, snudde seg og ga meg en klem da Flo scoret. Jeg husker bare gleden.

- Sånn er det. Selv om vi spiller kjempebra i angrep, og skaper 12 målsjanser. Så går jo folk skuffet hjem når vi likevel taper, sier Henning.

/våren er akutt

og sommeren er en lengre lidelse/

DEN SISTE UKA har Henning fått en del kjeft. Ikke bare fra media, men også fra en av de andre gutta. Jan Åge Fjørtoft, fra Gursken, som finta polakker på tribunen med egenkomponerte finter.

- Dagens landslagsspillere mangler glød, sa Fjørtoft til VG. Og gjentok det på TV. Opptil flere ganger.

For noen år siden ville et sånt utspill vært utenkelig. Helt uhørt. Gutta baksnakker ikke hverandre.

- Med respekt å melde: Jan Åge aner ikke hva han snakker om. Han har ikke vært i miljøet på flere år, og uttaler seg på generelt grunnlag, sier Henning om den saken.

Etter kampen på lørdag, har flere kommentatorer skrevet Berg ut av landslaget. 31-åringen hører ikke til framtida i norsk fotball, slo Dagbladets Øivind A. Monn-Iversen fast i gårsdagens avis.

- Jeg gir meg ikke. Så lenge trenerne har tro på meg og mener jeg er god nok å spille, så satser jeg for fullt videre, sier Berg med klar røst.

Han vil fortsatt være en av gutta. Sammen med Solskjær, Carew, Helstad, og hva de nå heter alle sammen. For nå er de ikke lenger bare gutter. De er menn. Store stjerner. Med feite biler og ei livslønn i året. Kanskje det var der det butta?

/gutta sover nå

gutta sover nå

med lyset på/

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladets sportsavdeling.

GAMLEGUTTA: Norge har slått Polen 3-0 i Poznan og er klare for VM i USA i 1994. Gutta foran f.v.:Lars Bohinen, Erik Mykland, Tore Pedersen, Jan Åge Fjørtoft, Rune Bratseth, Stig Inge Bjørnebye. Bak f.v.: Gunnar Halle, Ronny Johnsen, Henning Berg.Av ARNT E. FOLVIK