Hvor er dronningen i sjakk?

Dronninger fødes ikke. De skapes. Uten kvotering og dameklasser.

MANNSDOMENET SJAKK: Følelsen av å spille på bortebane, mot en etablert overmakt, i strid med en tung tradisjon, gjør i seg selv at kvinner prestererer dårligere. Og følelsen må være enda sterkere i mannsdomenet sjakk. Du blir veldig synlig som eneste jente i en gymsal med 100 sjakkgutter. Som i hvert fall ikke vil tape for en jente. Illustrasjon: Flu Hartberg
MANNSDOMENET SJAKK: Følelsen av å spille på bortebane, mot en etablert overmakt, i strid med en tung tradisjon, gjør i seg selv at kvinner prestererer dårligere. Og følelsen må være enda sterkere i mannsdomenet sjakk. Du blir veldig synlig som eneste jente i en gymsal med 100 sjakkgutter. Som i hvert fall ikke vil tape for en jente. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JENTER ER LIKE FLINKE som gutter. Minst. Det vet vi. Det har vi lært. Vi har også lært at man ikke skal gjøre forskjell på kjønn. Jenter og gutter har samme evner, og skal behandles likt. Vismannen Hans-Olav Lahlum sier for eksempel om vår nye norske paradegren: Sjakk er en aktivitet der gutter og jenter stiller på lik linje.

Sånn kan man skrøne. Kjønnene sitter ikke engang ved samme brett. Sjakken har, som tennis og fotball, sin egen «dameklasse». Kvinner kan delta i åpen klasse, men det gjør nesten ingen. Det finnes egne lag, turneringer, titler og ranklister for ... ja, hva da? Det svake kjønn?

KJØNNSDELING har sin natulige begrunnelse i andre idretter. Høyde, vekt, muskelmasse. I 1998 skrøt de fysisk sterke tennistalentene Serena og Venus Williams (dengang 16 og 17 år) at de kunne slå hvilken som helst mann ranket rundt nr. 200. Nr. 203, en middelaldrende, storrøykende tysker, tok utfordringen. Han varmet opp med et par drinker og litt golf, og vant henholdsvis 6-1 og 6-2.

DET GÅR LITT BEDRE i sjakk. Ungarske Judit Polnar, som aldri har deltatt i kvinneturneringer, var på sitt beste nr. 8 på verdensrankingen (i dag nr. 58). Men ingen annen kvinne har vært i nærheten av sjakkens 100 beste (bortsett fra søstra, såvidt). Dronningen er den sterkeste brikken i sjakk, men spillet regjeres av konger og småkonger. Som om likestillingen aldri skulle ha skjedd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer