Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Reform av UNE:

Hvor er engasjementet for dem som virkelig trenger hjelp, de som ikke hadde råd til å reise til Norge?

Asyllobby til besvær.

GODT IVARETATT: Asylsøkeres rettssikkerhet er godt ivaretatt. Det er mange ankemuligheter, fri rettshjelp og en lang rekke organisasjoner som kjemper for deres sak, skriver Frp's innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
GODT IVARETATT: Asylsøkeres rettssikkerhet er godt ivaretatt. Det er mange ankemuligheter, fri rettshjelp og en lang rekke organisasjoner som kjemper for deres sak, skriver Frp's innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knapt noen andre grupper har så mange som taler deres sak, som asylsøkere. Hvor er engasjementet for dem som virkelig trenger hjelp, de som ikke hadde råd til å reise til Norge.

15 asylaktivister fra 15 forskjellige foreninger har gått sammen om et leserinnlegg i Dagbladet hvor de krever endringer i UNE, klageorganet for asyl- og utlendingssaker.

De mener tilliten til UNE blant asylsøkerne er for lav og at rettssikkerheten for asylsøkerne er for dårlig.

Det mangler ikke på interesseorganisasjoner som kjemper for asylsøkere i Norge. Knapt noen andre grupper har så mange som taler deres sak. Asylsøkere som kommer til Norge er dem som hadde råd til å betale menneskesmuglere for å komme hele veien til Norge, en reise hvor de vanligvis passerer en lang rekke trygge land.

De som virkelig lider og trenger hjelp, sitter igjen i nærområdene. Likevel bruker norske lobbyister og organisasjoner all sin tid på å få flest mulig asylsøkere til å få opphold i Norge.

For mange har asylsøkere dessverre blitt et levebrød, det er da forståelig at det er viktig for disse å opprettholde tilstrømningen til Norge. Vi som politikere kan ikke gi etter for dette presset, det vil koste samfunnet altfor mye, samtidig som vi ikke hjelper de som trenger det.

Hovedprioriteten bør være at innvandringen skal holdes på et lavest mulig nivå. Hjelp i nærområdene er mange ganger mer effektivt og vil spare det norske samfunnet for de store konsekvensene som vi ser gjentatte utredninger og rapporter har påpekt.

Det er viktig at innbyggerne har tillit til at UNE behandler asylsaker på en riktig måte, det er all grunn til å tro at de også gjør det. Vel så viktig er det også at folk flest har tillit til innvandringspolitikken. Ved å følge ønskene til asyllobbyistene, vil folk flest miste tilliten ved å stadig gi etter for liberaliseringer.

Veldig mange asylsøkere er helt grunnløse og får avslag, disse vil naturligvis uttrykke misnøye med UNE, men det er ikke noe god grunn for å endre praksis. Selvsagt gjøres det også feil i asylsystemet, slik det også er i domstolene, men det er all grunn til å tro at det norske systemet er blant det mest rettssikre i verden.

Asylsøkeres rettssikkerhet er godt ivaretatt. Det er mange ankemuligheter, fri rettshjelp og en lang rekke organisasjoner som kjemper for deres sak. Mange av tiltakene disse organisasjonene nå krever for asylsøkerne, vil gi asylsøkere enda flere rettigheter enn andre grupper i det norske samfunnet. Bare fri rettshjelp er noe de fleste nordmenn kan drømme om i møte med norske myndigheter.

Disse organisasjonene blir dessverre i for stor grad lyttet til. Arbeiderpartiet og flertallet på Stortinget har på bakgrunn av asyllobbyen innført flere oppmykninger som gjør det lettere for grunnløse asylsøkere å få opphold i Norge. Det er negativt for Norge og det er negativt for dem som virkelig trenger hjelp.

Jeg skal ikke underslå at det er gode intensjoner som ligger bak asyllobbyens engasjement, men dersom målet deres er å hjelpe flest mulig mennesker i nød, bør de legge totalt om. Da bør de hjelpe Frp i kampen for at færrest mulig asylsøkere skal komme til Norge og heller bruke pengene til å hjelpe langt fler i nærområdene. Jeg innser også at egeninteressen har blitt for stor.

Kjære asylaktivister, hvor er engasjementet for dem som virkelig trenger hjelp, de som ikke hadde råd til å reise til Norge, de som lider i flyktningleirer mens dere bruker opp pengene på dem som trenger det minst?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!