Kjære Fabian: Du sier valget handler om Oslos fremtid. Da synes jeg det er på sin plass at du kommer til Chateau Neuf onsdag og forteller oss studenter hva den er, skriver Margrete Løbben Hanssen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Kjære Fabian: Du sier valget handler om Oslos fremtid. Da synes jeg det er på sin plass at du kommer til Chateau Neuf onsdag og forteller oss studenter hva den er, skriver Margrete Løbben Hanssen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Hvor er Fabian?

Lenge har jeg lurt på om Fabian Stang egentlig ikke trives i politisk debatt, og heller er en ordfører som kun vil klippe snorer.

Meninger

Valgkampen går mot slutten. De siste velgerne går snart til valgurnene for å avgi sine stemmer. Det skal vi i Kulturutvalget ved Det Norske Studentersamfund i Oslo avrunde med en valgdebatt i Storsalen på Chateau Neuf onsdag 9. september. Vi tar opp til 1000 tilskuere - hovedsakelig studenter - og har ønsket å samle Oslos ordfører- og førstekandidater fra de ni største partiene til debatt om de viktigste lokale sakene.

En debatt fri for den nasjonale politikken som i stor grad dominerer nyhetsbildet i kommunevalgkampen. Her får et utvalg av Oslos om lag 60 000 studenter anledning til å høre på og utfordre topp-politikerne fra landets frieste talerstol.

Likevel er det én kandidat vi lenge har ønsket som ikke stiller - ordføreren selv.

Vi visste det ville bli vanskelig å få med Fabian Stang. Da vi arrangerte en lignende debatt for fire år siden, sendte Høyre nestleder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup. I håp om å sikre oss Fabian denne gang inviterte vi derfor panelistene allerede ved påsketider - fem måneder i forveien. Etter to uker hadde vi fått bekreftet samtlige av toppkandidatene til Oslos partier, deriblant Tone Tellevik Dahl(Ap), Carl I. Hagen (Frp), Guri Melby (V). Men ikke fra Høyre. Svaret var at Fabian skulle stille om han kunne.

Etter mye frem og tilbake er det nå Høyres 9. kandidat på bystyrelisten, Øystein Sundelin, som stiller i debatten. Det er vi selvfølgelig glade for. Men vi skulle helst sett at mannen på toppen selv ville kommet til Chateau Neuf og snakket om sine visjoner for Oslos studenter. Det er ingenting imot Sundelins egenskaper som politiker. Han har bred erfaring fra Oslo-politikken som leder av utdanningskomiteen i bystyret, og bakgrunn som formann av Den konservative studentforening.

Men jeg vil ikke legge skjul på at jeg er skuffet over at vi ikke får med ordføreren som i åtte år har styrt byen. Hvilke visjoner har han for hovedstaden i årene fremover? Ser han de utfordringene som studentene ser? Hvorfor skal studentene stemme på ham foran Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Tone Tellevik Dahl?

Lenge har jeg lurt på om Fabian Stang egentlig ikke trives i politisk debatt, og heller er en ordfører som kun vil klippe snorer? Hans symbolske rolle kommer litt i skyggen av oslopolitikken, oftest frontet av Stian Berger Røsland og byrådet i Oslo. Men nei - Fabian har stilt i flere politiske dueller i valgkampen; i debatt om eiendomsskatt mot Aps gallionsfigur Geir Lippestad, og mot Miljøpartiet De Grønne som han kategoriserte som en «vannmelon». Han møtte dessuten Bjørnar Moxnes til en tøff duell i NRKs valgdebatt om forskjells-Oslo. Og nylig kunne Nettavisen melde at han stiller på egen valgvake for svensker i Oslo som arrangeres søndag!

Kjære Fabian, du hylles ofte for din folkelige karakter, så hvorfor vil du da ikke stille i debatten vår 9. september med 1000 tilskuere, men på valgvake med svenskene? Du sier valget handler om Oslos fremtid. Da synes jeg det er på sin plass at du kommer til Chateau Neuf onsdag og forteller oss studenter hva den er. Det er tross alt vi som skal drive samfunnet i fremtiden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.