KOMMENTARER

KOMMENTAR KLASSISK

«Hvor er fiolinen Deres, herr Menuhin? »

Festspillene i Bergen åpner i disse dager

Yehudi Menuhin var verdensberømt fiolinist, etter hvert også dirigent. Han besøkte Festspillene i Bergen flere ganger. FOTO: Pawel Kopczynski   REUTERS
Yehudi Menuhin var verdensberømt fiolinist, etter hvert også dirigent. Han besøkte Festspillene i Bergen flere ganger. FOTO: Pawel Kopczynski REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var enklere før. Festivalene var ikke så mange og hadde liten konkurranse. Artistene som opptrådte var ofte store verdensnavn. Når slike guder fra det store utland tok en avstikker innom lille Norge, gjorde det enormt inntrykk på folk. Referansene var også annerledes før, folk var mindre reisevant, det var først og fremst radio og platesamlingen som var basisen i musikkinteresserte menneskers liv.

Festspillene i Bergen åpner for 66. gang denne uken. På 1950-tallet opplevde landet kulturelt trange tider, det eksisterte ingen nasjonalopera og det var knapt bygget et konserthus. Festspillene benyttet kirker og kinoer i stedet og ble en festival som fylte et behov. Styrking av norsk identitet og ambisjoner om kulturell infrastruktur var også av betydning. De store navnene kom også: Berlin-filharmonien med Herbert von Karajan, Cleveland-orkesteret med George Szell og Leningrad-filhamonien med Jevgenij Mravinskij, og mange flere.

Åpningsseremonien fant sted i byens viktigste kulturtempler, Konsertpaleet og senere Grieghallen. Ritualene stod i kø: Dannet framferd og sosial status var sentrale verdier. De som var øverst på rangstigen satt foran, fiffen i midten, mens kommunalt ansatte og tilfeldig forbipasserende satt helt bak. Slik måtte det være når HM Kongen kastet glans over seansen. Nå er denne seremonien flyttet utendørs til Torgalmenningen, et sentralt byrom med god plass. Med ett kan folk flest oppleve talene, Bergen Filharmoniske Orkester og HM Kongens personlige hilsen. Samt synge Bergenssangen av full hals.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer