Filmanmeldelse: «Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften»

Hvor er julestemningen?

«Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften» er blitt kinofilm. Men ikke byr den på julestemning, ikke trigger den tårekanaler og sentimentalitet, og dessuten er den lett å glemme.

JULESTEMNING: Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften er en juleklassiker som er blitt vist på svensk TV hver julaften siden 1975. Nå tar den skrittet over til det store lerretet. Video: SF Norge Vis mer
Publisert

Mange kan ikke la jula ringe inn uten et gjensyn med «Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften». Den svenske animerte kortfilmen er i flere hjem en like selvfølgelig tradisjon som «Tre nøtter til Askepott» eller «Reisen til julestjernen», dessuten har historien et tydeligere politisk standpunkt som er med på å gjøre den lille tegnefilmen resonnerende for venstresiden av den politiske aksen.

«Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften»

Julefilm

Regi: Hannes Holms
Skuespillere: Simon Larsson, Jonas Karlsson, Jennie Silfverhjelm, Adam Pålsson, Sonja Holm
Premieredato: 26. november 2021
Aldersgrense: Tillatt for alle
Orginaltittel: Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton

«Skorter på sjarmen.»
Se alle anmeldelser

Den folkekjære svenske regissøren Hannes Holm («En mann ved navn Ove») har tatt oppgaven med å gjøre Tage Danielsson historie til en helaftens spillefilm.

Filmen er dubbet på norsk for filmens unge målgruppe.

Langdryg gjenfortelling

Karl-Bertil kommer fra en rik, men utilpass familie. Foreldrene hans vil så gjerne passe inn med fiffen, og kan ikke forstå hvorfor de, med så mye penger, ikke kommer inn i varmen. Karl-Bertil derimot fascineres verken av rikdom eller luksus. Hans store forbilde er den mytiske helteskikkelsen Robin Hood, og inspirert av den britiske røveren, og drevet av rettferdighetssans og en blomstrende forelskelse, stjeler han julegaver fra de rike for å gi dem videre til byens fattigste.

POLERT FILM: «Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften» mangler den sjarmen som pleier å dominere filmene til Hannes Holm. Foto: Niklas Maupoix
POLERT FILM: «Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften» mangler den sjarmen som pleier å dominere filmene til Hannes Holm. Foto: Niklas Maupoix Vis mer

Ettersom den første filmen ikke er mer enn 22 minutter lang, har manusforfatterne beriket historien betraktelig for å nå en lengde verdig prisen av en kinobillett.

Resultatet er at Holms versjon av «Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften», er blitt langdryg. Ofte er det mye å like ved Holms filmer, han viser seg som en menneskevenn som alltid tar de svakestes parti, men først og fremst ser han ut til å lage film for å underholde og å fremme et politisk standpunkt. Kravet om kunst er annenrangs.

Det gjelder også her, dette er en film som er ment å være fornøyelig, men også få oss til å tenke en ekstra gang før vi bruker opp månedslønna på oss selv og egen omkrets.

Problemet at historien Holms adapterer alt har formidlet dette i knapphet, mens Holms prosjekt er fylt med overflødige problemstillinger som resulterer i en rotete og gjentakende film.

Billige triks og klisjeer

Holm viser god regi og miljøskildring. Etterkrigstidas Stockholm blir skildret som både et forlokkende og et kaldt sted hvor forskjellene er store. Produksjonsdesignet er i overkant polert, som ofte kan være et problem i periodefilmer. Det er ikke noe levd liv i klær eller møblement. Alt virker nytt, eller i beste fall restaurert, noe som hindrer innlevelse i universet.

Mulig har det med den norske dubbingen å gjøre (som blir et plagsomt for et eldre publikum), men «Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften» har ingen sentimental verdi. Det er vanskelig å forestille seg at selv den mest hudløse lar seg lure av manusets billige triks og klisjeer som det blir mange av mot slutten.

Holms film er verken dårlig laget, eller er uten budskap, men den uinteressant og lett å glemme. Den glir inn i mengden blant mange andre barnefilmer som formidler mer eller mindre akkurat det samme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer