DEBATT

Facebook og sensur

Hvor er protestene når Facebook sensurerer tyrkernes brutale og skitne krig mot kurderne?

Gratulerer til redaktører og politikere med å ha slått inn en vid åpen dør.

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen med forsiden av Aftenposten. Men hvor er han når Facebook sensurerer den skitne og brutale krigen tyrkerne fører mot kurderne, spør Seher Aydar. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen med forsiden av Aftenposten. Men hvor er han når Facebook sensurerer den skitne og brutale krigen tyrkerne fører mot kurderne, spør Seher Aydar. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har det ikoniske bildet fra Vietnam-krigen preget både sosiale medier som avisforsider. Etter at Aftenposten gjorde det til en kampsak for ytringsfrihet har alle fra Erna Solberg til Jonas Gahr Støre kastet seg på og postet bildet, i følge dem selv fordi det er en viktig prinsipiell sak at Facebook ikke skal få sensurere bort viktige politiske ytringer. Og det er det også.

Seher Aydar. Foto: Einar Aslaksen
Seher Aydar. Foto: Einar Aslaksen Vis mer

Det er viktig å slåss for ytringsfriheten, men vi er mange som undrer oss over hvor høyt samfunnstopper og redaktører roper om sin ytringsfrihet over noe som tilhører fortiden, uten at vi hører et knyst om den sensuren Facebook bedriver av en minst like alvorlig krig som føres av en av Norges allierte i dag: Tyrkias brutale krigføring mot kurdere i Tyrkia og Syria.

Jeg har selv fått fjernet flere innlegg om den skitne og brutale krigføringen Tyrkia fører mot sivilbefolkningen i eget land - såvel som de tyrkiske angrepene på de kurdiske styrkene som slåss mot ISIS i Syria. Facebook har sensurert poster med informasjon om lovlige demonstrasjoner avholdt her i Norge - og til og med fjernet poster jeg har skrevet om at de har sensurert ting jeg har skrevet om samme demonstrasjon.

Den britiske avisen Daily Mail har avslørt Facebooks retningslinjer som forbyr kritikk av Tyrkias krigføring, forbyr innlegg om PKK og Öcalan som ikke er utelukkende negative og til og med forbyr folk å poste kart over det okkuperte Kurdistan. Det er ikke et spørsmål om et barns nakenhet men om sensur påtvunget oss av en krigførende part.

Hvor er Aftenpostens appell til Mark Zuckerberg når det gjelder sensur rundt en krig vår allierte fører i dag? Hvor er Erna Solbergs prinsippfasthet rundt ytringsfrihet da? Hvor er Jonas Gahr Støres engasjement når saken ikke er fullstendig ukontroversiell og uten motstand?

Bildet de trykket på forsiden av avisen er historisk viktig men det er allerede i skolebøkene. Det forandrer ikke Vietnamkrigens grusomheter hvor mange ganger vi ser det nå. Det er ikke heltemodig av Aftenpostens redaktør å slå inn åpne dører når de samtidig gjemmer hodet i sanden for det som skjer nå. Tvert i mot.

I alle kriger er kampen om informasjon, kampen om sannheten avgjørende. Og for et brutalt militærregime som Tyrkia er det viktig å dysse ned forbrytelsene og krigshandlingene som skjer i kurdiske byer og landsbyer. I går. I dag. Og i morgen.

Det er da mediene har en ekstra viktig jobb å gjøre med å bringe fakta ut fra det skjulte.

Det er da Aftenposten og andre medier burde vite sin plikt som seriøse aktører og søke nettopp den informasjonen som regimet forsøker å hindre oss fra å høre om. Hvis ikke smaker hele oppstyret rundt Vietnam-bildet mer av å kaste seg på en bølge man vet gir klikk, og lite av journalistisk prinsippfasthet eller ytringsfrihet.

Til slutt snudde Facebook i spørsmålet om bildet av den nakne jenta som løp fra bomberegnet da. Gratulerer til landets redaktører og toppolitikere med å ha slått inn en vid åpen dør. Hvem skal trykke bilde av den kurdiske jenta som i morgen løper fra Nato-landet Tyrkias bomberegn? Hvem skal poste om henne?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer